Gemeente Uithoorn

Open Monumentendag 2011


Op 10 september vindt de Open Monumentendag plaats van 10.00 - 17.00 uur. Er zijn zes verschillende monumenten geopend waar een kijkje genomen kan worden.

Luisteren naar muziek, een rietdekker aan het werk zien, kijken naar een nostalgische film over Uithoorn, een wijntje of een biertje proeven, exposities bekijken of rondgeleid worden, op Open Monumentendag 10 september kan dat in vijf monumenten in Uithoorn en één in De Kwakel. Duizenden monumenten in het land Open Monumentendag verwelkomen die dag publiek en vaak krijgt dat de kans een kijkje te nemen op plekken die op andere dagen niet te bezoeken zijn. In Uithoorn zijn van 10.00 tot 17.00 uur open: de Hoeksteen de Thamerkerk, het voormalige gemeentehuis aan het Marktplein, bierbrouwerij De Schans en Fort aan de Drecht. In De Kwakel is publiek welkom op Drechtdijk 23, waar Terrazzobedrijf Botticino een onderkomen heeft in een voormalige boerderij.

Voormalige boerderij, Drechtdijk 23

Vermoedelijk is rond 1900 deze boerderij gebouwd langs de in 1884 aangelegde Drechtdijk. Voordien bestond de verbinding tussen De Kwakel en Vrouwenakker uit een vaart: de Kleine Drecht. Het pad over de Drechtdijk zal één geheel zijn geweest met het voorerf. Goed zichtbaar is het proces van opdringen van de weg, want de boerderij ligt nu pal aan de verbrede Drechtdijk, tegenover het dorpshuis. De huidige eigenaren hebben de boerderij gerestaureerd, waarbij het mooie rieten dak is teruggekeerd en de vroegere te groot uitgevallen dakkapellen zijn vervangen door beter passende exemplaren. De boerderij huisvest in de stal de showroom van Terrazzobedrijf Botticino, die bezocht kan worden. Van 13.00 tot 16.00 uur demonstreert rietdekker Ronald Wieman uit De Hoef er zijn ambacht. José Samson exposeert er haar dierenbeelden en Sjani Bon haar schilderijen van onder meer koeien. Beide kunstenaars zijn aanwezig.

Hoeksteen, Alfons Ariënslaan 1

De voltooiing van de enige kerk die hij ontwierp maakte Gerrit Rietveld niet meer mee. Het jaar voor de ingebruikname van de Hoeksteen in juli 1965 overleed hij. Zijn compagnons J. van Dillen en J. van Tricht, met wie Rietveld zich in 1961 associeerde, maakten het werk af, door de details in te vullen waaraan de grote bouwmeester niet was toegekomen. Men kan zeggen, dat de Hoeksteen zijn laatste schepping is. De atheïst Rietveld had zich in de maatvoering van het enige kerkgebouw van zijn hand laten inspireren door bijbelteksten over het nieuwe Jeruzalem. Amper twee decennia functioneerde De Hoeksteen als kerk. Op 15 januari 1984 vond de afscheidsdienst plaats en startte de ombouw tot bibliotheek. Op Open Monumentendag is in de Openbare Bibliotheek een kleine expositie over Rietveld ingericht en kan men het gebouw, dat op de gemeentelijke monumentenlijst staat, bezichtigen.

Thamerkerk, Amsteldijk-Noord 3

De naam Thamerkerk verwijst naar het buurtschap Thamen, dat lag ter hoogte van de Europarei. Het ontvolkte toen de bewoners door de vervening werden gedwongen hoger en droger langs de Amstel te gaan wonen. In 1663 werd in de bocht van de Amstel een kerk gebouwd, die in 1834 door het huidige gebouw werd vervangen. Het ontwerp in Biedermeier stijl was van de hand van gemeentelid L. van Heusden. De Thamerkerk wordt momenteel opgeknapt en de Open Monumentendag biedt een kans te kijken hoe het werk vordert. De kerkzaal kan niet betreden worden, maar vanuit de hal is een blik te werpen. Alleen op deze dag kan men via de ingang die naar het orgel voert, en die te vinden is op het kerkhof, over het tongewelf heen naar het torentje klimmen, om van daaruit van een panoramisch uitzicht over het dorp en de polders te genieten. In de kerk wordt van tijd tot tijd het orgel bespeeld. De kerk is in gebruik bij de protestantse gemeente van Uithoorn. Daarnaast exploiteert de Stichting Beheer Historisch Erfgoed Uithoorn het gebouw.

Voormalig gemeentehuis, Marktplein 2

Het bedrijf Unicum Communicatie is een van de huidige vijf gebruikers van het in 1937 in gebruik genomen gemeentehuis van Uithoorn en gastheer op Open Monumentendag. Tot 1976 vergaderde hier de Uithoornse gemeenteraad en sindsdien was het eigenlijk niet mogelijk er zomaar binnen te vallen, zoals op Open Monumentendag. Behalve het bijzondere interieur met zijn vele aan een vorig leven herinnerende details, is hier een doorlopend een uniek historische film te zien over de bouw. Die is gemaakt door filmer-fotograaf Tini de Boer, die schuin tegenover het gemeentehuis zijn fotostudio en -winkel had. De film zal verbazing wekken bij kijkers, die kunnen constateren hoeveel handkracht en vakmanschap er in de jaren dertig aan te pas kwam bij het realiseren van het gebouw, dat is optrokken in de traditionele stijl van de Delftse School naar een ontwerp van Marinus Jan Granpré Molière.

Brouwerij De Schans, Schans 17-21

Na de brand die op 23 juli 1781 nagenoeg heel Uithoorn in as legde verrees dit huizenblok. Na vele verbouwingen door verschillende families werd het rijtje woningen eind vorige eeuw nog eens goed onder handen genomen door de huidige gebruikers. In 1996 werd de basis restauratie voltooid, waarmee het complex weer werd teruggebracht tot de originele omvang. Ooit was het een groot woonhuis, met iets rechts van het midden de hoofdingang en in de steeg achter de poort links een dienstingang, waarvan nog sporen te zien zijn in de buitenmuur. Het gemeentelijke monument werd ingericht als ambachtelijke bierbrouwerij annex bierspeciaalzaak De Schans. Wie binnen rondkijkt krijgt een indruk van de sfeer van het oorspronkelijke woonhuis met uitzicht op de royale tuin met tuinhuis. Op Open Monumentendag kan men er informatie krijgen over het bierbrouwproces en wordt uitgelegd hoe de destilleerinstallatie werkt. Hier wordt legaal de eerste Uithoornse sterke drank gemaakt en uiteraard is die te proeven.

Fort aan de Drecht, Grevelingen 30-66

Dwars door Uithoorn loopt de Stelling van Amsterdam, bestaande uit een 135 kilometer lange dijk en een veertigtal forten. Het gebied buiten de dijk, die een ruime cirkel trok rondom de hoofdstad, zou in tijden van nood onder een laagje water worden gezet. De forten bewaakten de droog liggende toegangswegen tot de stad, waarover een aanvallend leger zou moeten optrekken. Fort aan de Drecht is dit jaar precies een eeuw oud. In de ruimtes waar de soldaten verbleven zijn nu de werkplaatsen van Crea ondergebracht, galerie Fort aan de Drecht, wijnproeflokaal Vinocerf, Fotostudio Zuijver, Improvisatieacteurs Nhar entertainment, restaurant Amstelfort en het atelier van beeldhouwer Gerard van Hulzen. In de keelkazemat, waar de kanonnen stonden, is een permanente expositie over de Stelling van Amsterdam. In Van Hulzens atelier demonstreert de geboren Zwitserse maar nu in Duitsland wonende Beate Schnitzler de kunst van het glaskralen wikkelen. Haar werk wordt geëxposeerd en is te koop, evenals Afrikaans kunsthandwerk, rechtstreeks afkomstig uit Ghana. In de galerie - die deze dag extra vroeg om 10 uur al opent - hangt (t/m 2 oktober) werk van Zuijver Fotografen Daan Zuijderwijk en Maaike Vergouwe. Zij tonen twee monumentale fotoseries: 'Vanishing landscapes', over de schoonheid van verval, en 'The Volgermeer recreated', een ode aan de veerkracht van de natuur; nieuwe natuur op een oude gifbelt.

Meer informatie is te vinden in de algemene folder Open Monumentendag en de folder Open Monumentendag Hoeksteen.
Contactgegevens

Gemeente Uithoorn
Laan van Meerwijk 16

Postbus 8
1420 AA Uithoorn