Ingezonden persbericht


Persbericht

Eenmalige openstelling atoombunker tijdens Open Monumentendag Delfzijl

Zaterdag 10 september 2011 is het weer Open Monumentendag in Delfzijl. Ditmaal wordt het een speciale editie want de Open Monumentendag vindt voor de 25e keer plaats. Deze zaterdag vormt daarom de spil van een aantal jubileumactiviteiten.

Een speciaal jaar vraagt om een speciaal thema. Daarom is het regionale thema in 2011 "Rijksmonumenten in de Gemeente Delfzijl". Met als unieke en eenmalige attractie, de openstelling voor publiek van de atoombunker onder het oude Eemsmondgebouw in Farmsum , waarin tegenwoordig Seaports Xperience Center zit.

Op de Open Monumentendag kan het publiek tussen 10.00 uur en 17.00 uur verspreid binnen de gemeente Delfzijl diverse rijksmonumenten bezichtigen, waaronder kerken, molens en de bunker.

Foto's en muziek

In diverse monumenten worden activiteiten georganiseerd zoals de fototentoonstelling "Thuis, hier kom ik weg" en de kerkorgels van diverse kerken worden op gezette tijden bespeeld door een kerkorganist. Daarnaast wordt om 11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur in het Hof van Woldendorp (de voormalige Gereformeerde Kerk) een presentatie gegeven over de historie van Woldendorp, getiteld "Dou en nou".

Bunker bezichtigen

De atoombunker onder Seaports Xperience Center (SXC) in Farmsum is tijdens de Open Monumentendag Delfzijl eenmalig en gratis te bezichtigen tussen 12.00 uur en 16.00 uur door bezoekers vanaf 10 jaar. Dat gebeurt onder leiding van een deskundige gids die de kijkers meeneemt in de beklemmende -koude- oorlogstijd, waar deze bunker een exponent van is. Elk half uur daalt de gids met een groep bezoekers af naar de ondergrondse historische plaats om hen zelf het benauwende gevoel van de duistere oorlog en het verblijf in een krappe, afgesloten ruimte te laten ervaren. Mensen die slecht ter been zijn of last hebben van claustrofobie, wordt afgeraden de atoombunker te bezoeken. Jongeren tot 14 jaar mogen alleen onder begeleiding van een volwassene mee met de groepsrondleiding.

Ook Seaports Xperience Center zelf is die zaterdagmiddag tussen 12.00 uur en 16.00 gratis open voor publiek. Binnen SXC kunnen bezoekers vooral zelf aan de slag met video's, games, simulatiespellen en opstellingen die de bezoeker laten ervaren wat het is een om bepaald beroep uit te oefenen in de techniek en logistiek. Een bezoek aan SXC is een waar feestje voor de zintuigen en kan goed gecombineerd worden met het bezoek aan de atoombunker.

Voorpret

Wie al vast warm wil lopen voor de Open Monumentendag, kan op vrijdag 9 september een lezing bijwonen met de prozaïsche titel "Reis door de historie van de gemeente Delfzijl". Deze virtuele reis gaat onder meer in op het ontstaan van de gebouwen, bodem en wierden binnen de gemeente. De lezing wordt gehouden in de Vrijzinnig Hervormde Kerk aan de Singel 31 in Delfzijl. De aanvang is om 20.00 uur en de toegang is gratis.

Gratis boekje met bezichtigingslocaties

Een gratis boekje met de tijden en adressen van alle te bezoeken activiteiten, en monumenten is verkrijgbaar bij de startpunten. Die startpunten zijn de Nederlands Hervormde kerken van Termunten, Farmsum, Krewerd en Holwierde, de Pancratiuskerk Godlinze, de voormalig Nederlands Hervormde Kerk van Meedhuizen en het voormalige VVV-kantoor in Delfzijl. Aan de hand van dit boekje kan iedereen de eigen route bepalen. Wel moet rekening gehouden worden met een specifiek aantal openingstijden van afzonderlijke monumenten. Die staan in het boekje vermeld.