Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rotterdam, 8 september 2011
(459 woorden)

Nationale Monumentendag 2011:

Start restauratie Kruiswegstaties Rotterdamse kathedraal

Tijdens de Nationale Monumentendag op zaterdag 10 september opent de Kathedraal H.H. Laurentius en Elisabeth haar deuren voor het publiek. Het startsein zal worden gegeven voor de restauratie van de kruiswegstaties, die de muren van de kathedraal sieren. De slotfase van de restauratie van het ruim honderdjarige kerkgebouw en de renovatie van het imposante orgel staan dit jaar centraal.

Tussen 11.00 en 17.00 uur is er een afwisselend programma met onder meer een optreden van de Cantorij o.l.v. chef-dirigent Marc Schaap en met medewerking van organist Aart de Kort. Het is mogelijk het orgel te bezichtigen waarbij Aart de Kort uitleg zal geven over de renovatiewerken die ervoor moeten zorgen dat het op twee na grootste orgel in de Maasstad weer in oude luister kan worden gebracht.

Een groep kinderen verzorgt een zangoptreden begeleid door de Kaapverdische gitarist Luis Semedo. Vroeg in de middag brengt vocalist Mario Raadwijk een aantal zangnummers ten gehore, waarna tussen 15.00 en 16.00 het podium vrijkomt voor een optreden van de Hongaarse componist/accordeonist/arrangeur Zoltan Migovics, samen met bassist Tomas Wighmore en hun ensemble voor de vertolking van een mix van klassieke en Zuid-Amerikaanse muziek, aangevuld met muziek uit het geboorteland van Migovics.

Rescura Vakatelier voor Restauratie & Decoratie zal op 10 september starten met de restauratie van de Kruiswegstaties. Bij een van de staties zal na het professioneel schoonmaken ervan het verschil zichtbaar zijn met de door kunstenaar Jan Dunselman tussen 1910 en 1930 geschilderde kunstwerken in het kerkgebouw.

Op de Nationale Monumentendag is het mogelijk de toren in te gaan om de luidklokken te zien en uitleg te krijgen over de verschillende klokken. Rondleidingen door het kerkgebouw vinden gedurende de gehele dag plaats waarbij tevens de nieuwe dagkapel en de nieuwe sacristie kunnen worden bezocht. Dit met deskundige uitleg over de daar aanwezige liturgische voorwerpen en kledingstukken.

In de aanwezige Reli-shop is het mogelijk kruisbeelden, rozenkransen, medailles, schilderijen en andere voorwerpen te koop zijn.

Kaapverdische en Indonesische hapjes vormen het onderdeel van een culinaire proeverij waarbij tal van gemaakte specialiteiten naar receptuur uit de landen van herkomst verkrijgbaar zijn. Een van de nog zijkapellen is ingericht als proeflokaal. Koffie en thee zijn gratis verkrijgbaar. In de kelders onder de nog te restaureren pastorie is er een wijnproeverij.

Programma zaterdag 10 september:
11.00 uur Opening
11.30 uur Zanguitvoering door Cantorij o.l.v. chef-dirigent Marc Schaap 12.00 uur Bezichtiging orgel met uitleg door organist Aart de Kort 12.15 uur Zangoptreden kinderen m.m.v. gitarist Luis Semedo 13.00 uur Vocaal optreden door zanger Mario Raadwijk 13.30 uur 2e zangoptreden kinderen
15.00 tot 16.00 uur Muzikale uitvoering door Zoltan Migovics en Tomas Wighmore en hun ensemble 17.00 uur Sluiting

Tussen de optredens door wordt door een restaurator gewerkt aan de restauratie van een Kruiswegstatie en wordt uitleg hierover gegeven, vinden er rondleidingen plaats, worden proeverijen gehouden, kunnen bezoekers de kerktoren bestijgen en kan de Reli-shop worden bezocht.

Einde bericht


---

Noot voor de redactie /