Gemeente Gaasterlân-Sleat


Feestelijk programma Open Monumentendag Gaasterlân-Sleat

Zaterdag 10 september is de Open Monumentendag, zowel landelijk als ook in Gaasterlân-Sleat. Er is een boeiend programma in elkaar gezet door de werkgroep 'Cultuurhistorisch erfgoed Gaasterlân-Sleat', de werkgroep is kortgeleden officieel geïnstalleerd. De opening van de monumentendag vindt plaats zaterdag om 10.00 uur bij de Mallemok, door burgemeester Willem Hoornstra, met een kanonschot door de schutterij.

De landelijke Stichting Open Monumentendag viert dit jaar haar 25-jarige jubileum. Voor de organisatie van de Open Monumentendag in Gaasterlân-Sleat is een speciale werkgroep opgericht, die een feestelijk programma heeft samengesteld rond een aantal prachtige monumenten in de gemeente Gaasterlân-Sleat. Dit binnen het landelijke thema 'Nieuw gebruik, oud gebouw'.

Vijf themamonumenten
De aandacht is gericht op vijf themamonumenten, waarvan drie in Balk staan en twee in Sloten. In Balk zijn open het Raadhuis aan de Dubbelstraat, ooit gebouwd als Recht en Weerhuijs, een woonwinkel (Betsema) aan de Meerweg, ooit gebouwd als woonhuis en de horecazaal Impuls aan de Gaaikemastraat, ooit gebouwd als kerk. In Sloten zijn de themamonumenten Museum Stedhûs Sleat, het voormalig stadhuis en Restaurant De Mallemok, vroeger een stadsboerderij.

Architecten aan het woord
Naast het bezichtigen van genoemde projecten is er algemene informatie over het hergebruik van de gebouwen. In Sloten en Balk worden er door de architecten Jelle de Jong en Wytze Bouma verschillende aspecten van hergebruik belicht. In het programmaoverzicht hieronder vindt u de locaties en de tijden.

Alle monumenten die deelnemen aan de Open Monumentendag zijn geopend van 11.00-17.00 uur. Naast de vijf themamonumenten zijn er in de gemeente nog een reeks gebouwen open voor de bezichtiging, u vindt ze in het overzicht hieronder. De gebouwen zijn te herkennen aan de 'Open Monumentendag vlag'.

Speciaal voor de jonge bezoekers heeft de stad Sloten een spannende activiteit op het programma staan. Zo wordt er een boef gevangen genomen en gevangen gezet. Wie benieuwd is hoe en waar, is welkom om 11.00 en 14.00 uur in Sloten.

Als service voor de bezoekers van de Open Monumentendag rijdt tussen Balk en Sloten het speciale monumentendagtreintje (opstapplaatsen en tijden vindt u in het programmafoldertje).