Ingezonden persbericht


Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 09-09-2011

Televisie EENVANDAAG Uitzending zaterdag 10 september
Nederland 1 - 18.15 uur

DRIE FAMILIES NA 9/11

Tale of 3 city's: Drie families, drie steden. Duizenden kilometers van elkaar vandaan, maar allen getekend door die ene dag. De aanslagen van 11 september veranderden de wereldgeschiedenis; ze veranderden ook de persoonlijke, gewone levens van deze mensen. EENVANDAAG portretteert een familie uit New York, een uit Nederland en een uit Kabul. Ook op grote afstand van Ground Zero, dreunt '9/11' nog dagelijks door.

Amerika New York: Vader Kevin Dowdell verloor zijn leven tijdens het reddingswerk op Ground Zero. Hij was brandweerman. Zijn vrouw en twee zoons leven nog dagelijks met het verlies. Zoon James is ook brandweerman geworden. Zoon Patrick ging vechten in Irak en Afghanistan.

Nederland, Alkmaar: Riza Tisserand is een Nederlandse man die bekeerd is tot de Islam. Een schok voor zijn vader Frans. Riza vindt dat Nederland veranderd is na 9/11 en al helemaal na de moord op Theo van Gogh.

Afghanistan, Kabul: De familie Khan is een traditionele boeren Pashun-familie uit Helmand, het zuiden van Afghanistan. Van 9/11 merkten ze eigenlijk weinig, maar van de gevolgen des te meer. Het huis van de familie wordt door de Amerikanen gebombardeerd. Meerdere kinderen en andere familieleden gaan hierbij dood. De familie heeft niets meer, ze vluchten naar Kabul daar leven ze nu al vier jaar in een vluchtelingenkampje onder erbarmelijke omstandigheden.

Elf september zorgde voor een diepe tweedeling, in Amerika, in Europa, in de wereldpolitiek: wij tegen zij, moslims tegen de rest. Tien jaar lang zagen we de wereld door een Al Qaeda-bril. Nu na tien jaar beginnen de rookwolken op te trekken en komt het besef: hebben we niet te rigoureus, te eenzijdig gereageerd de afgelopen tien jaar?

Voor meer informatie: www.eenvandaag.nl