KRO’s Maand van de Spiritualiteit 2011


Hilversum, 20110822 -- Jaarlijks keert KRO’s Maand van de Spiritualiteit in november terug op Nederland 2, met tal van programma’s en speelfilms waarin spiritualiteit centraal staat. Dit keer met het thema ‘Leef’. Onderdeel van deze maand zijn KRO De Wandeling en Heb ik Genoeg?

Hella van der Wijst loopt in KRO De Wandeling deze maand met vier BN’ers de beroemde pelgrimsroute langs 88 tempels op het Japanse eiland Shikoku. En Karin de Groot start met een nieuwe serie Heb ik Genoeg?, waarin zij verschillende spirituele levenswijzen en stromingen ervaart en zichzelf de vraag stelt: Heb ik genoeg spiritualiteit?

 

Heb ik Genoeg spiritualiteit?

In het KRO programma Heb Ik Genoeg? staat Karin de Groot stil bij wat ècht belangrijk is in het leven. Ervan uitgaande dat geld niet gelukkig maakt, gaat ze op zoek naar immateriële rijkdom. Karin stort zich met heel haar ziel en zaligheid in een (haar) onbekende wereld. 

In deze nieuwe serie duikt Karin tijdens KRO’s Maand van de Spiritualiteit onder in de wereld van de spiritualiteit. Zo zal Karin onder andere twee weken leven als Hare Krishna, maar ook volgens de leer van de Antroposofie, het Boeddhisme en het Sjamanisme. Uiteraard wordt het Katholicisme niet vergeten: Karin gaat op zoek naar haar eigen beschermengel om - als het lukt - daarmee in contact te komen. Karin moet soms ver gaan om in korte tijd zo intens mogelijk te ervaren hoe het is volgens een bepaalde stroming te leven. Ze vindt dan ook heel wat ontberingen en bizarre rituelen op haar weg!

Het resultaat zijn zeer persoonlijke zoektochten van Karin naar innerlijke rust en balans. De vraag die zij zichzelf stelt: Heb ik genoeg spiritualiteit? En het antwoord is verrassend…

Heb ik Genoeg? vanaf dinsdag 1 november (5x) om 19.30 uur bij de KRO op Nederland 2.

 

KRO de Wandeling op pelgrimage in Japan

Vier BN’ers gaan in november pelgrimeren op het Japanse eiland Shikoku met KRO de Wandeling. Op het eiland bevinden zich 88 boeddhistische tempels. Hella van der Wijst loopt samen met deze BN’ers in de voetsporen van de monnik Kukai. De grondlegger van deze pelgrimsroute.

Iedereen moet tijdens de tocht behoorlijk afzien. Het zijn pittige wandelingen die vaak steil omhoog gaan. Soms heb je daarvoor zelfs kettingen nodig. Maar boven aan de berg sta je dan wel oog in oog met de meest mooie tempels. 

Jaarlijks lopen duizenden Japanners  deze route om tot bezinning te komen, verdriet te verwerken, inspiratie op te doen en kracht te vinden. Zeker naar de grote aardbeving en tsunami van dit jaar is het eiland een plek geworden waar Japanners troost en kracht vinden. De BN’ers die meegaan hebben allemaal veel meegemaakt en willen met de deelname aan deze pelgrimage dan ook hernieuwde energie opdoen. 

KRO De Wandeling, vanaf vrijdag 4 november (4x)  om 19.55 uur bij de KRO op Nederland 2.

 

Programmering KRO’s Maand van de Spiritualiteit op Nederland 2:
1 november, 21.30 uur, Thema-avond Recht uit het hart
1, 8, 15, 22 en 29 november, 19.30 uur, Heb ik Genoeg?
2 november, 20.00 uur, Ode aan de doden
4, 11, 18, 25 november, 19.55 uur,
KRO De Wandeling
11 november, The Notebook
12 november, Caramel
18 november, Venus
19 november, House of sand and fog