Gemeente Laarbeek



Open Monumentendag op school

LAARBEEK - Vorig jaar heeft het landelijk comité Open Monumentendag voor het eerst een klassendag georganiseerd. Er was toen zoveel belangstelling voor dat ook dit jaar, speciaal voor basisschoolleerlingen, een programma gemaakt is in de week voorafgaand aan de Open Monumentendag van zondag 11 september. De opzet van de Open Monumenten Klassendag is even simpel als doeltreffend. Net als bij de Open Monumentendag wordt een getrapt model toegepast: de landelijke Stichting Open Monumentendag heeft het idee en de lesmaterialen ontwikkeld, de comités organiseren de Klassendag op lokaal niveau.

Groep 7 en 8 gaan op pad
Basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 gaan door het hele land aan de slag met een werkpakket dat speciaal voor hen gemaakt is. De basisscholen van Lieshout en Mariahout hebben zich nu voor het tweede jaar aangemeld. In de ochtend worden de kinderen op het fenomeen monument voorbereid in de klas, onder meer door een korte introductiefilm. Daarna gaan ze een monument in de directe omgeving te lijf, samen met een rondleider die het monument als geen ander kent. In Lieshout worden ze getrakteerd op een ontvangst in een echt oud monument. De eigenaar van Havenweg 10 ontvangt op woensdag 7, donderdag 8 en vrijdag 9 september een hele hoop kinderen in het oudste huis van Lieshout. Het is oorspronkelijk gebouwd in 1625 als jachthuis voor edelen die gingen jagen in de bossen die er rondom Lieshout lagen. De kinderen kunnen buiten nog de resten vinden van de gracht die er vroeger omheen lag. De organisatie van deze klassendag ligt in handen van heemkundekring t Hof van Liessent.

Open Monumentendag op 11 september
Vorige week heeft u al kunnen lezen dat het thema bij het 25 jarig jubileum van de Open monumentendag Oud gebouw, nieuw gebruik is. Ook in Laarbeek is rond dit thema van alles georganiseerd. Dit is gedaan door de heemkundekringen in samenwerking met de gemeente en parochie Beek en Donk. Op zondag 11 september zijn er drie wandelingen in respectievelijk Aarle-Rixtel, Beek en Donk en Lieshout. De wandelingen staan in het teken van het thema herbestemming en gaan langs monumenten en andere oude panden. Volgende week onthullen we in de Laarbeeker welke panden speciaal die dag geopend zullen zijn voor publiek.