Ingezonden persbericht


Van 10 augustus t/m 20 september 2011 in Kunsthuis SYB:

THE GUEST ROOM

Anna Franceschini

Openingstijden werkperiode: iedere zaterdag en zondag van13.00 tot 17.00 uur

Eindpresentatie: zondag 11 september, 13.00 uur (tijdstip o.v.b.)

Voor haar residency in Kunsthuis SYB onderzoekt Anna Franceschini met 'The Guest Room' de inherente kwaliteit van ruimtes en omgevingen om verhalen te vertellen. Tijdens haar verblijf vraagt zij inwoners van Beetsterzwaag of zij één van de kamers in hun huis mag filmen. De documentatie zal dienen als het materiaal voor een filmisch tableau waarin Franceschini haar in Nederland ontstane fascinatie voor het stilleven en het "binnenshuis" privédomein combineert. Haar doorgaande onderzoek naar de cinematografische kwaliteiten van de ruimtelijke omgeving - zoals beweging en stilte, licht en donker - speelt ook in 'The Guest Room' een belangrijke rol. Ook nodigt Franceschini kunstenaars en curatoren uit om in SYB te reflecteren op het idee van cinema en wat het betekent om een "gast" of "gastheer" te zijn. Het doel is om gezamenlijk een script te schrijven voor een denkbeeldige film.

Net als de verbeelding van haar ouderlijk huis als plattegrond, is 'The Guest Room' een portret van een huiselijke omgeving, van menselijk bestaan en samenkomst. Een belangrijke referentie is het boek 'Life: a User's Manual', waarin George Perec de interieurs van een appartementencomplex beschrijft om zo een beeld te scheppen van de afwezige bewoners. Ook kan gedacht worden aan Walter Benjamin's onvoltooide 'Passagenwerk', waarin het Parijs van de negentiende eeuw is opgetekend. Echter, in plaats van overdekte arcades en passages zoekt het oog van de camera nu gangen en mezzanines, voorkamers en interieurs om zo, kamer na kamer, inzicht te krijgen in "the human landscape".

Anna Franceschini studeerde Media Studies en volgde de MA Televisie, Cinema en Multimedia Productie aan IULM Universeit in Milaan. In 2009 en 2010 was zij artist-in-residence aan de Rijksakademie in Amsterdam. Haar werk was te zien in solo- en groepstentoonstellingen in Italië, België, Egypte en Nederland. Tevens is haar film- en videowerk vertoond in Centre Pompidou, Parijs; IDFA, Amsterdam; Pianola Museum, Amsterdam; en tijdens het Cairo Video Festival. Anna Franceschini woont en werkt in Amsterdam.

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting.



Ingezonden persbericht