KNHS

Vijfde plaats op EK voor enduranceteam

11 september 2011


FLORAC (Fr.) (KNHS) - Het Nederlandse enduranceteam heeft op het Europees kampioenschap de vijfde plaats behaald in het teamklassement. Dit resultaat stelt Nederland zeker van deelname aan het WK van 2012. Carmen Römer (Landgraaf) was met Gitana 220 de snelste Nederlandse combinatie op het parcours in het Zuid-Franse Florac. De Europese titel ging wederom naar de Spaanse Maria Alvarez Ponton met Nobby, het teamgoud was voor Frankrijk.

Het ruige terrein van het Parc National des Cévennes vormde een uitdaging voor de Nederlandse deelnemers. De trainingen in de Ardennen bij bondscoach Emile Docquier (Stavelot, B.) leken hun vruchten af te werpen: van de zes gestarte Nederlanders kwamen er vier goed aan de finish. Zij reden allen tussen de 14.5 en 15 km/u gemiddeld. Lange tijd leek Jeanne Linneweever (Itterbeck, D.) met Rikis Macho Man als eerste Nederlandse combinatie over de eindstreep te komen. Carmen Römer kon echter ruim twee minuten eerder vertrekken uit de laatste vetgate: Jeanne en ik hadden in de voorlaatste ronde nog samen gereden. Zij en de bondscoach zeiden allebei ga maar toen bleek dat ik eerder weg mocht. Het leverde haar de 25e plaats op in het overall-klassement. Jeanne Linneweever eindigde als 27e, Jannet van Wijk (Kootwijkerbroek) met Zaira Star en Barbara Peterse (De Kiel) met Pachinco behaalden respectievelijk de 32e en 33e plaats. In het klassement om het Europees kampioenschap eindigden zij ieder nog zes plaatsen hoger. Voor Yvonne van der Velde (Cherain, B.) met Joy Escobar en Suzanne Pen (Epe) met Noniusz was op respectievelijk de tweede en de vierde vetgate de wedstrijd voorbij op basis van locomotie.

Een geluk voor Nederland was dat Duitsland met veel uitvallers te maken kreeg en zo uit het teamklassement verdween. Nederland schoof daardoor op naar de vijfde plaats en mag nu dus een team afvaardigen naar het WK dat volgend jaar in Engeland plaatsvindt. Bondscoach Emile Docquier (Stavelot, B.) blijft kritisch: Voor het WK geldt een eis van minimaal 14 km/u en daaraan is voldaan. Ook is het goed dat we een team aan de finish hebben gekregen. Het doel om tussen de 15 en 16 km/u te rijden is echter niet behaald. In de eerste ronde reden de ruiters slechts 13. Dat had zeker sneller gekund. De Belgen hadden het brons met 15.8, dat hadden wij ook kunnen halen.

De Spaanse Maria Alvarez Ponton behaalde in Florac met Nobby haar vierde internationale titel op rij, na het WK van 2008 en 2010 en het EK van 2009. Ook deze keer had het goud dus weer een oranje randje: Nobbys fokker is de in Frankrijk wonende Nederlander Hans Schorn. In de strijd om de teammedailles moest Spanje gastland Frankrijk voor laten gaan. Ali Khalfan Al Jahouri (UAE) finishte met Kalifa als allereerste en won daarmee de open wedstrijd.

Uitslag:

Open wedstrijd 160 km (CEI4*):

1. Ali Khalfan Al Jahouri (UAE) Kalifa 18.481 km/u
2. Maria Alvarez Ponton (SPA) Nobby 18.237 km/u
3. Jasim Mohammed AA Al Maadhadi (QAT) Mazayha 18.210 km/u 25. Carmen Römer (NED) Gitana 220 14.795 km/u
27. Jeanne Linneweever (NED) Rikis Macho Man 14.690 km/u 32. Jannet van Wijk (NED) Zaira Star 14.524 km/u 33. Barbara Peterse (NED) Pachinco 14.524 km/u

Europees kampioenschap:

1. Maria Alvarez Ponton (SPA) Nobby

2. Sabrina Arnold (DUI) Beau

3. Pierre Fleury (FRA) Kergof
19. Carmen Römer (NED) Gitana 220
21. Jeanne Linneweever (NED) Rikis Macho Man
26. Jannet van Wijk (NED) Zaira Star
27. Barbara Peterse (NED) Pachinco

Team:

1. Frankrijk

2. Spanje

3. België

4. Italië

5. Nederland

Best Condition: Virginie Atger (FRA) Antall de Jalima

Officiële website van het EK Endurance: www.160florac.com Weblog Nederlandse deelnemers: http://pendurance.wordpress.com/ De resultaten zijn te vinden op www.atrm-systems.fr/index0eng.htm

Tekst en foto: Karin Spanjersberg