Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
T.a.v. de kunstredactie
Amsterdam, 24 februari 2011

Opnieuw nominaties Toneel Publieksprijs

Het Nederlandse toneelpubliek heeft weer van zich laten horen en twee nieuwe voorstellingen genomineerd voor de AVRO Toneel Publieksprijs. De Kus van Hummelinck Stuurman Theaterbureau met Huub Stapel en Carine Crutzen heeft een nominatie, evenals het stadsspektakel Mahagonny Songspiel & Het lied van de stad* van Het Zuidelijk Toneel. Bezoekers kunnen na de voorstelling hun oordeel over de voorstelling geven via www.avrotoneelpublieksprijs.nl

De AVRO Toneel Publieksprijs
Het publiek bepaalt wie de winnaar wordt van de AVRO Toneel Publieksprijs 2011. Via www.avrotoneelpublieksprijs.nl kan het publiek online stemmen op de genomineerde voorstellingen. De winnaar van de AVRO Toneel Publieksprijs ontvangt een geldprijs en een promotiemateriaalpakket. De uitreiking van de prijs vindt plaats tijdens het Gala van het Nederlands Theater zondag 11 september in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Over De Kus
Producent van De Kus, Hummelinck Stuurman Theaterbureau, was vorig jaar de winnaar van de AVRO Toneel Publieksprijs 2010 met de voorstelling Oog om Oog. Dit seizoen zijn zij niet alleen genomineerd met De Kus, maar ook met de voorstelling Karakter. De Kus is een nieuw toneelstuk van Ger Thijs van wie twee seizoenen geleden De Grote Liefde te zien was. Huub Stapel heeft met de interactieve solo Mannen komen van Mars, Vrouwen van Venus heel wat inzichten opgedaan over het wel en wee van man en vrouw. Deze lessen kan hij nu samen met Carine Crutzen in praktijk brengen. Carine speelde eerder in Raak me aan van Ger Thijs.

Over Mahagonny Songspiel & Het lied van de stad*
Het Zuidelijk Toneel brengt een theatraal stadsspektakel; het ensemble van zes acteurs, zes zangers en het 11-koppige Willem Breuker Kollektief vormt samen met een grote groep spelers uit de stad waar de voorstelling speelt, een bonte parade van gelukszoekers. Het Zuidelijk Toneel is de tien verschillende steden ingetrokken waar de voorstelling gaat spelen om van dit spektakel een echt Stadsspektakel te maken en staat op het toneel samen met o.a. een kinderklas, een koor en amateurspelers uit de stad. Nadat Matthijs Rümke eerder dit seizoen Richard III met muziek van Tom Waits regisseerde als gastregisseur bij Orkater, kiest hij opnieuw voor muziektheater. Dit keer met de energieke composities van Kurt Weill en Willem Breuker en de scherpe teksten van Bertolt Brecht en Tom de Ket.