Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Opening culturele seizoen Venlo

VEEL ACTIVITEITEN IN LIMBURGS MUSEUM

Het culturele seizoen in Venlo gaat op zondag 11 september aanstaande van start met de inmiddels traditionele Ouverture, een breed opgezette culturele markt en manifestatie. Het Limburgs Museum is die dag gratis toegankelijk en organiseert een aantal activiteiten. Er is aandacht voor het mikwe, het middeleeuws badhuis dat binnenkort in de aanbouw wordt geplaatst. De oorlogsfilms over Venlo en Blerick zijn te zien, voor kinderen wordt een workshop georganiseerd en de bezoeker kan mee met rondleidingen. Uiteraard zijn ook de vaste presentaties en wisselende tentoonstellingen, zoals 'Het glazen album van Limburg'.

Op donderdag 15 september aanstaande wordt het dertiende-eeuwse mikwe, het rituele Joodse badhuis gevonden in de Venlose binnenstad, geplaatst in de aanbouw. Als prelude organiseert het museum tijdens de Ouverture een speciaal mikwe-programma. Filmbeelden van de vondst van het badhuis, de restauratie en de voorbereidingen voor het transport worden vanaf 12.00 uur vertoond. Om 12.30 en om 13.30 uur is er een lezing door J.Ch. Belinfante. De spreker licht zijn causerie als volgt toe: "De graaf van Gelre moet in de dertiende eeuw het idee gehad hebben om van de nederzetting Venlo een handelsstad te maken. Om dit te verwezenlijken liet hij Joden uit het Rijnland overkomen. Ze vestigden zich hier als handelaren. Om ze zover te krijgen en ze ook blijvend aan Venlo te binden, liet de graaf een ritueel badhuis bouwen. Een mikwe was een absolute noodzaak om Joden naar Venlo te krijgen. In de lezing wordt een beeld gegeven van Joods leven in de middeleeuwen, waarbij het accent ligt bij de r egels en rituelen in en om het mikwe.".

De Tweede Wereldoorlog in Venlo en Blerick staat centraal in een filmprogramma dat om 15.30 uur start en waarin de beroemde Puinfilm en andere filmfragmenten te zien Museummedewerker Sef Derkx geeft toelichting bij de indringende beelden. De filmzaal heeft een beperkte capaciteit: 90 stoelen. De gratis plaatsbewijzen kunnen vanaf vandaag tijdens openingsuren worden afgehaald aan de museumbalie.

Om 12.00 en 14.00 uur starten rondleidingen door de vaste presentaties. Het thema is 'Typisch Limburgs!?'. Voor kinderen van acht jaar en ouder is er vanaf 13.00 de workshop 'Graaf je eigen schat!'. De deelnemers kunnen beleven hoe het is om een echte archeoloog te zijn. Ze gaan op zoek naar schatten in de aarde. De workshop heeft een vrije inloop en duurt tot 16.30 uur.

De zondag van de Ouverture is ook de slotdag van twee tentoonstellingen die de moeite waard zijn. In 'Het glazen album van Limburg' worden 350 afdrukken geëxposeerd van glasnegatieven uit de jaren dertig. De foto's zijn oorspronkelijk afkomstig uit het archief van De Spaarnestad, uitgever van tijdschriften als De Katholieke Illustratie en Ons Zuiden. Ook voorlopig voor het laatst te zien zijn de originele foto's die Julius Perger in 1864 of 1865 maakte van de bouw van de eerste Maasbrug. De afdrukken zijn voor zover bekend de oudst bewaard gebleven foto's vervaardigd in Venlo. Leuk voor kinderen én volwassenen is 'IXEA, je Romeinse warenhuis', een bijzondere expositie over wooncultuur in de Romeinse tijd. In de fotogalerij tenslotte is de tentoonstelling 'Verenigingsleven' te zien, met inzendingen van amateurfotografen uit de euregio. .

Limburgs Museum
Keulsepoort 5
5911 BX Venlo
telefoon 077 352 21 12
website www.limburgsmuseum.nl

open
dinsdag tot en met zondag 11-17 uur
maandagen gesloten