Ingezonden persbericht


( P E R S B E R I CH T )

's-Hertogenbosch, 5 september 2011

Zondag 11 september: culinaire hoogstandjes op Markt Bosch Diner brengt mensen samen

Wie worden de 'Beste Bossche Wijkkoks 2011'? Zondag 11 september van 15.30 tot 18.00 uur komen op de Markt elf Bossche stadswijken tegen elkaar uit in de spannende, smakelijke kookwedstrijd van Bosch Diner. De Markt is omgebouwd tot een feestterrein met diverse marktkramen en presentaties, een festivalhart met terras, elf keukens en vijfhonderd gasten die een driegangenmenu geserveerd krijgen. Het publiek kan genieten van een hapje en een drankje en de verrichtingen van de teams en de jury van dichtbij volgen. Op een groot videoscherm wordt live verslag gedaan van de vorderingen in de keukens, de sfeer aan tafel, de reacties van de gasten en de beoordelingen door de jury.

Voor de bezoekers van Bosch Diner is een Smaakmarkt ingericht. Culinair historica Lizet Kruyff heeft diverse ondernemers geselecteerd die met speciale producten naar 's-Hertogenbosch komen. Er zijn onder meer kruiden uit de tijd van Jheronimus Bosch, diverse oude en nieuwe fruitrassen, aardbeien, truffels, Jheronimus Bosch-bolletjes en zuurdezembrood, sambals en sauzen, pepers, oesters, chocolade, kaas, melk en ijs van buffel. Er wordt een keur aan middeleeuwse hapjes aangeboden, waaronder ghecloven nonnen, roffioelen en een groene toerte. Agrarische ondernemers uit de omgeving van 's-Hertogenbosch, de Hertogboeren, zijn aanwezig met diverse streekproducten en een Rad van Fortuin. Ook geven zij informatie over leuke dagtrips naar de Hertogboeren.

De tijd van Bosch
In Hotel Central aan de Markt zijn twee lezingen over Jheronimus Bosch bij te wonen. Lizet Kruyff vertelt over het koken in de tijd van Jheronimus Bosch (15.30 - 16.15 uur). Matthijs Ilsink van het Bosch Research and Conservation Project geeft uitleg over het schilderij Heilige Christoffel dat dit jaar als inspiratie dient voor Bosch Diner (16.30 - 17.15 uur). De lezingen zijn gratis toegankelijk.

Beste Bossche Wijkkoks 2011
Rond 18.00 uur wordt bekend wie zich in 2011 de 'Beste Bossche Wijkkoks' mogen noemen. Vorig jaar won team Binnenstad de eer en de prijs. De jury beoordeelt welke team dit jaar het hoogste scoort met de lekkerste gerechten, de beste smaak en de mooiste presentatie. Dit jaar wordt ook een prijs uitgereikt aan het meest gastvrije team. Aan het einde van de dag worden alle kookteams in het zonnetje gezet. Onder muzikale begeleiding van Drumfanfare Amantius neemt de jury haar definitieve beslissing en worden de winnaars van Bosch Diner 2011 bekend gemaakt. Voor meer informatie: www.bosch500.nl

In 2016 herdenkt de stad 's-Hertogenbosch dat Jheronimus Bosch er 500 jaar geleden overleed. Dat jaar vormt het hoogtepunt van de manifestatie Jheronimus Bosch 500. Vanaf 2010 wordt jaarlijks een speciaal samengesteld programma aangeboden. Beeldend kunstenaars, filmmakers, ontwerpers, dansers, musici, theatermakers, kunsthistorici, kunstacademiestudenten, inwoners en culturele instellingen laten zich inspireren door de creativiteit van Nederlands belangrijkste schilder uit de middeleeuwen.

Noot voor de redactie,