KNHS

Frederique Lebon wint finale KNHS-BoerenBond/Welkoop Cup 11 september 2011


DEURNE (KNHS) - In het kader van het Horse Event, dat dit jaar al weer voor de tiende maal op de terreinen van het Nederlands Hippisch Centrum in Deurne wordt gehouden, werd zondagochtend de finale van de KNHS-BoerenBond/Welkoop Cup verreden. Vijftien combinaties uit geheel Nederland hadden zich voor deze finale geplaatst en Frederique Lebon (Leusden) sloot met Zavon (v. Regillio) deze finale winnend af, voor Sophie Claassen (Uden) met Vinaralda P (v. Grosso Z), terwijl Jonneke Scholten (Nijkerk) met Zafier (v. Lupicor) derde werd.

De eerste manche werd beoordeeld door internationaal springruiter Henk van den Broek en hij was enthousiast over de rijkunstige kwaliteiten van de finalisten. "Het niveau in de breedte was heel goed. Frederique Lebon reed een zeer goed rondje en zat in een mooie balans op haar paard. Daardoor wist zij de indruk te wekken heel veel controle over haar paard te hebben en bleef Zavon gedurende het parcours heel mooi in balans. Daardoor was er van start tot finish een hele mooie, rustige uitstraling. Ik heb even overwogen om Sophie Claassen ook met een negen te belonen. Zij reed een top rondje met heel veel gevoel, maar in één van de wendingen werd haar paard Vinaralda P iets kijkerig en viel daardoor terug in draf. Dat moest ik ook in mijn cijfer tot uiting laten komen, vandaar dat zij met een 8.5 werd beloond. In de tweede manche stond er een bijzonder fraai barrageparcours, dat ontworpen was door Henk Linders. Dit parcours telde vele wendingen waarin het rijkunstig vermogen van de ruiters echt werd getest. Je kon dit parcours niet afjakkeren, want dan kwam je in de problemen, omdat je alle wendingen in een zeer goede balans moest rijden. Ik vond het een hele mooie wedstrijd, waarin Sophie Claassen foutloos bleef en iets sneller was dan Frederique Lebon, maar die eindigde als tweede en dan is de uitslag van de eerste manche bepalend, waardoor Lebon deze editie van de KNHS-BoerenBond/Welkoop Cup winnend kon afsluiten", aldus Henk van den Broek.

De 17-jarige HAVO scholiere Frederique Lebon uit Leusden was blij met haar overwinning. "Ik heb mij via de wedstrijden in Hagestein - die ik won - Bunschoten en Oudenbosch weten te plaatsen voor de halve finale in Lonneker. Daarin eindigde ik als zevende, door in de barrage tegen een springfout aan te lopen. Vandaag liep het allemaal heel gemakkelijk, zelfs in de barrage. Dat is normaal niet mijn beste onderdeel, omdat Zavon nog weleens erg sterk wil worden. In dit parcours zaten veel wendingen, waardoor hard rijden eigenlijk niet nodig was, maar goed rijden noodzakelijk. Dat lukte en in de barrage eindigde ik als tweede achter de amazone die in het eerste onderdeel als tweede was geëindigd. Omdat ik het eerste wedstrijdonderdeel winnend had afgesloten won ik de Cup en daar ben ik heel erg blij mee!", aldus de HAVO-scholiere, die in haar eindexamen jaar zit en zegt nog niet te weten of ze een carrière in de hippische sport ambieert of verder gaat studeren.

Sophie Claassen, 17 jaar en woonachtig in Uden, volgt in Den Bosch een HBO-opleiding in de richting Small Business and Retailmanagement. "Ja, ik wil het bedrijfsleven in na mijn studie", zegt Sophie. Terugkijkend op de wedstrijd vindt zij het jammer dat haar paard Vinaralda P iets kijkerig reageerde op een wal. "Doordat mijn paard iets kijkerig was viel zij even in draf en dat verstoorde het beeld. Voor de rest was het een heel fijn rondje. In de barrage dacht ik bewust er voor te gaan. Het was de kans nu grijpen of nooit. We reden een snelle ronde en dan is het pech als de ruiter die net boven je staat in de eerste wedstrijd als tweede eindigde in de barrage en daardoor won. Als zij iets lager geëindigd zou zijn was dat voor mij heel gunstig geweest. Aan de andere kant moet ik ook eerlijk zeggen dat Frederique in de eerste manche een hele mooie rit neerzette. Zij heeft echt verdiend gewonnen en ik ben verdiend tweede geworden", aldus Sophie Claassen.

Aan deze finale van de KNHS-BoerenBond/Welkoop Cup is een reeks rijstijlwedstrijden vooraf gegaan. In iedere competitierubriek worden de deelnemende combinaties beoordeeld door een prominent uit de springwereld. In de eerste manche ontvangen de deelnemers een cijfer voor de wijze van rijden. Dit cijfer en het resultaat uit het parcours tellen beiden mee voor plaatsing in de tweede manche. De uitslag van de wedstrijd wordt bepaald door de prestatie in de beide omlopen bij elkaar op te tellen. Combinaties kunnen starten in de KNHS-BoerenBond/Welkoop Cup wanneer zij startgerechtigd zijn in de klasse M-springen paarden. Het gaat om zuivere M-combinaties. Als een ruiter of amazone met hetzelfde paard al is uitgekomen in de klasse Z kan de combinatie niet (meer) deelnemen aan de competitie. Wel is het mogelijk om te promoveren naar de klasse Z na de laatste kwalificatiewedstrijd van de KNHS-BoerenBond/Welkoop Cup waaraan de combinatie deelgenomen heeft, zonder startgerechtigdheid te verliezen voor eventuele deelname aan de halve finale/finale van de springcompetitie. Ook ruiters en amazones die tot 1 april 2011 met een ander paard hebben deelgenomen aan wedstrijden in de klasse ZZ of hoger zijn uitgesloten van deelname. Op deze manier is de competitie echt gericht op de ambitieuze en veelal jonge ruiters, zonder professionele sportstatus. De tips die zij meekrijgen van de bekende springruiters,
-coaches en -trainers zorgen voor een stimulans en kans om door te stromen naar de hogere klassen. Om in aanmerking te komen voor een startplaats in de halve finale moet een combinatie aan minimaal twee van de acht competitiewedstrijden hebben deelgenomen.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Uitslag finale KNHS-BoerenBond/Welkoop Cup:

# Naam Paard Woonplaats 1e manche 2e manche Totaal Stijl Strfp Pl Strfp Tijd pl

1 Frederique Lebon Zavon Leusden 9.0 0 1 0 31.83 2 3
2 Sophie Claassen Vinaralda P Uden 8.5 0 2 0 30.88 1 3
3 Jonneke Scholten Zafier Nijkerk 8,0 0 3 0 32.98 5 8
4 Tanja van Amersfoort Axel Groenekan 8.0 0 3 0 33.05 6 9
5 Jessy Koster Captain Clever Dreischor 8.0 0 3 0 34.67 8 11
6 Rick Beekink Zaronia L Heeswijk-Dinther 7.5 0 7 0 32.43 4 11

Kijk voor uitgebreide informatie op www.knhs.nl > springen > competities.

BoerenBond en Welkoop is de enige winkelformule in Nederland die een totaalassortiment levert op het gebied van het buitenleven. Het productenpakket van BoerenBond en Welkoop is afgestemd op alles wat met het buitenleven te maken heeft; tuin, dier, functionele werk- en buitenkleding en seizoensartikelen. Ook op paardengebied bent u bij BoerenBond en Welkoop aan het juiste adres. Een uitgebreid assortiment aan ruiter- en stalbenodigdheden, verzorgingsproducten, weideuitrusting en een compleet voederassortiment biedt alles voor ruiter en paard.