Gemeente Halderberge


Concept Volksgezondheidsnota 2012-2015 ter inzage

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 6 september de concept Volksgezondheidsnota 2012-2015 vastgesteld en heeft besloten deze ter inzage te leggen. Speerpunten in deze nieuwe nota zijn: tegengaan van roken, overgewicht, overmatig alcoholgebruik en drugsgebruik onder jongeren, het aanbieden van prenatale voorlichting aan ouders en `succesvol ouder worden'. In de nota heeft de gemeente aangegeven hoe zij de komende vier jaar invulling geeft aan deze speerpunten.

De bestaande beleidsnota's voor volksgezondheid en verslavingspreventie lopen af na 2011. Het college heeft besloten om voor beide beleidsterreinen één integrale nota op te stellen. Voor de inhoud heeft het college gekeken naar het bestaande beleid, de cijfers over de gezondheid van de Halderbergse inwoners en de prioriteiten in het landelijke volksgezondheidsbeleid. Ook de resultaten van het veldonderzoek van Novadic-Kentron naar de aard en omvang van het drugs- en alcoholgebruik onder Halderbergse hangjongeren zijn meegenomen. Ter voorbereiding op deze nota zijn in het voorjaar van 2011 bijeenkomsten geweest met het maatschappelijke veld. Vragers en aanbieders van zorg zijn hierbij betrokken, evenals het onderwijs, de Seniorenraad en de Wmo-raad. De gemeenteraad is in deze periode over de Halderbergse gezondheidscijfers geïnformeerd waarbij van gedachten is gewisseld over de hoofdlijnen voor het nieuwe beleid. Inwoners zijn via de Halderbergse Bode en gemeentelijke website opgeroepen hun mening over het volksgezondheidsbeleid kenbaar te maken.

Dit heeft geresulteerd in een conceptnota waarin de bovengenoemde prioriteiten/speerpunten zijn opgenomen. In de nota is ook aangegeven welke resultaten de gemeente wil bereiken en welke acties hiervoor worden ingezet. Voor de jeugdgezondheidszorg is een huisvestingsscenario opgenomen. Vanwege het dalende aantal kinderen en toenemende eisen aan de huisvesting zet de gemeente voor de toekomst in op één goed geoutilleerd consultatiebureau centraal in Halderberge met ruime openingstijden, ook in de avonden en het weekend.

Het concept van de nota ligt ter inzage van 14 september 2011 t/m 12 oktober 2011 en zal in te zien zijn via de gemeentelijke website. Gedurende deze periode kan iedereen een reactie geven op de conceptnota. Het concept wordt eveneens om advies voorgelegd aan de GGD. Reacties kunnen schriftelijk worden ingediend of via de mail (volksgezondheidsplan@halderberge.nl). Na afloop van de inspraaktermijn worden de reacties verwerkt en wordt het concept door het college definitief vastgesteld.

Hierbij wordt aangegeven wat er met de ingekomen reacties is gedaan. De Volksgezondheidsnota wordt tenslotte in december 2011 ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden.