Ingezonden persbericht


De Wereld van Witte de With: The Victory of the Bottom-up approach! 30.000 bezoekers

Tijdens de twaalfde editie van het Rotterdamse festival De Wereld van Witte de With claimden kunstenaars uit binnen- en buitenland de openbare ruimte. Het was de meest internationale editie tot nu toe. De Wereld van Witte de With trok van 9 tot en met 11 september 30.000 bezoekers. Dit jaar stond the Victory of the Bottom-up approach centraal: de kunstenaars gebruikten de regels van de stedelijke ruimte in hun eigen voordeel. De werken waren meer dan anders gesitueerd in de zijstraten van de Witte de Withstraat. Uiteindelijk namen de bezoekers de Witte de Withstraat over, die dit jaar open was voor verkeer.

Kunst claimt de openbare ruimte
De kunstenaars claimden de openbare ruimte op verschillende manieren. Michael Johansson (S) stapelde op een prachtige manier 'gevonden voorwerpen' tussen TENT en het gebouw ernaast. In de vijver vlakbij de Kunsthal dreef een eiland, compleet met tent en watervallen van Leonard van Munster (NL) en Raul Walch zorgde voor verwarring met zijn bouwborden met daarop fictieve bouwprojecten. Höfner & Sachs (D) creëerden een uit de hand gelopen bouwplaats in de William Boothlaan met behulp van een grote kraan en verzameling van verschillende bouwmaterialen. De tent die zo ontstond was een prachtige ontmoetingsplek. Hierin sloot de verloting van het bed van Bill Drummond het festival af. Bill Drummond heeft het bed inmiddels persoonlijk bij de winnares in haar slaapkamer opgebouwd.

Far West Hotel ­ Exyzt (F)
De meest idyllische ervaring van het festival hebben de gasten van het Far West Hotel van het Franse architectencollectief Exyzt beleefd. Zij logeerden op een plek waar dat anders nooit kan: het eiland in het Museumpark, midden in de stad. Tussen de bomen, met rondzwemmende meerkoeten en fluitende vogels stonden 5 kleine houten huisjes.

Sterke samenwerking met de Rotterdamse musea, kunstenaarsinitiatieven en galeries. Ook de musea, kunstenaarsinitiatieven en galeries leverden een belangrijke bijdrage aan De Wereld van Witte de With. TENT. bracht veel leven in de Witte de Withstraat met onder meer een performance van Ieke Trinks. V2_ toonde Protei, een bootje dat zelfstandig olie kan opruimen, en waaraan een internationale groep wetenschappers en kunstenaars hebben gewerkt. In de Interviewmarathon in het Nederlands Architectuur instituut kwam de spanning tussen architectuur en beeldende kunst, duurzame initiatieven en tijdelijke interventies duidelijk naar voren. RAiR, het samenwerkingsverband van artist in residency projecten van Rotterdamse kunstenaarsinitiatieven, bracht een programma met internationale kunstenaars in BLAAK10 Gallery & Store.

Letterproeftuin maakte De With: de dagkrant van de Wereld van Witte de With Tijdens het festival maakte de Letterproeftuin in samenwerking met Trendbeheer.com een unieke dagkrant: De With. Deze werd ter plekke geschreven, vormgegeven en gestencild door internationale ontwerpers, die elkaar van te voren nog nooit hadden ontmoet. De spannende energie die dat losmaakte was ook een voorbeeld van the victory of the bottom-up approach. Ongehinderd door redactionele eisen van de festivalorganisatie, vonden de schrijvers hun weg door het festival en maakten er hun eigen krant van.

De Wereld van Witte de With
9/10/11 september
Witte de Withstraat ­ Museumpark
www.dewereldvanwittedewith.nl

Deelnemende kunstenaars: Dagmar Atladottir (IS), Jetze Batelaan (NL), Roos Blogg (NL), Kimberly Clark (NL/D), Jasper Coppes (NL), Bill Drummond (GB), Exyzt (F), Joost Goudriaan (NL), Haas & Hahn (NL), Cesar Harada (F/J), Jeanne van Heeswijk (NL), Höfner & Sachs (D), Hotel Modern (NL), Michael Johansson (S), Jeroen Jongeleen (NL), Tapani Kokko (FIN), Gyz La Rivière (NL), Laura Lappi (FIN), Letterproeftuin, Jonas Liveröd (S), Maider Lopéz (E), Viljo Luokkanen (FIN), Leonard van Munster (NL), Väinö Oja (FIN, Onderwater Producties (NL), Daniela de Paulus (E), Jorma Pihl (FIN), Abner Preis (VS), Janneke Raaphorst (NL), Refunc (NL), Martin Roedolf (NL), Slavs & Tatars (CZ), Tuija Teiska (FIN), Trendbeheer.com (NL), Ieke Trinks (NL), Wendelien Voogd (NL), Raul Walch (D), Wes Westenburger (NL), Max Wijlacker (NL)

Deelnemende instellingen: Academiegalerie BLAAK10, Arminius, Bonheur, Centrum Beeldende Kunst Rotterdam, Chabot Museum, De Zwarte Ruyter, Galerie Atelier Herenplaats, Galerie de Aanschouw, Kunsthal Rotterdam, MAMA, Maritiem Museum, Museum Boijmans Van Beuningen, NAi, RAiR, Ro Theater, TENT., V2_, Witte de With, Worm

noot aan de redactie: voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Monique van Gool, monique_van_gool@xs4all.nl of 06 236 575 89


Ingezonden persbericht