Rijksdienst Cultureel Erfgoed


Cultuursporen in het duin

12 sep 2011 - 15:58

Tussen Katwijk en Den Haag ligt een mooi stukje duinlandschap, het duingebied Meijendel-Berkheide. Hier heeft de mens eeuwenlang invloed gehad op de vorming van het landschap. Het duinlandschap heeft uiteenlopende functies gekend, van grafelijk jachtgebied, kleinschalig agrarische functie tot waterwingebied.

Over dit gebied en zijn geschiedenis verscheen onlangs het rapport Cultuursporen in het duin. Het rapport beschrijft de cultuurhistorische waarden en functies in de verschillende landschapszones van dit duingebied. Het huidige landschap is het resultaat van natuurlijke processen en menselijk handelen en vormt een mooi samenspel tussen natuur- en cultuurhistorische waarden.

Het rapport kwam tot stand door de samenwerking van de gemeenten Katwijk, Wassenaar en Den Haag, drinkwaterbedrijf Dunea, Staatsbosbeheer en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Er zijn afspraken gemaakt om bij ruimtelijke ontwikkelingen niet alleen rekening te houden met cultuurhistorie, maar ook om te zien hoe deze de kwaliteit van het duinlandschap nog meer kan vergroten. Daarmee sluit het project naadloos aan bij het nieuwe rijksbeleid om de monumentenzorg te moderniseren (Momo). Dat verklaart de titel van het project: Momo in de duinen.

Op 31 augustus ontving directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Cees van 't Veen het rapport Cultuursporen in het duin uit handen van de burgemeester van Katwijk, de wethouders van Wassenaar en Den Haag en het hoofd Natuur en Ondersteuning van Dunea. Cees van 't Veen bij de overhandiging: "Door de cultuurlandschappelijke eenheid in het duingebied tussen Katwijk en Den Haag als uitgangspunt te nemen en met alle partijen daarin gezamenlijk op te treden, voorkom je versnippering van het erfgoed en de landschappelijke waarde."

De samenwerking heeft ook een fietsroute opgeleverd langs de diverse historische relicten. Zo kan een breed publiek kennis maken met de rijke historie van het duingebied.