Gemeente Tilburg


12 september 2011

Identiteitskaart voortaan gratis

Terugbetaling identiteitskaarten die vanaf 26 augustus 2010 zijn aangeschaft

Gemeenten mogen geen geld meer vragen voor een Nederlandse Identiteitskaart (NIK). Dit geldt met terugwerkende kracht tot 26 augustus 2010. De Hoge Raad heeft bepaald dat de identiteitskaart vanaf
12 september 2011 gratis is. Iedereen van veertien jaar en ouder die na
26 augustus 2010 een identiteitskaart heeft aangeschaft, kan de kosten terugvragen. Voor kinderen jonger dan veertien jaar blijft het jeugdtarief van EUR 9,20 gelden.

Teruggave

Tilburgers hoeven zelf geen actie te ondernemen. De gemeente heeft een overzicht van alle aanvragen vanaf 26 augustus 2010. Alle betrokkenen krijgen binnen twee weken een brief die zij moeten invullen en terugsturen naar de gemeente. De gemeente streeft ernaar de betaalde bedragen binnen vier weken terug te storten. De teruggave wordt op volgorde van binnenkomst afgehandeld.

Identificatieplicht

Het Gerechtshof Den Bosch heeft in 2010 geoordeeld dat het heffen van leges voor een identiteitskaart niet mogelijk is vanwege de wettelijke identificatieplicht. Het belang van de overheid bij de kaart is daarmee groter dan het belang van de burger. De Hoge Raad heeft deze uitspraak van het Hof nu bevestigd. Voor kinderen jonger dan veertien jaar geldt de legitimatieplicht niet. Vandaar dat het jeugdtarief blijft gelden. Zij kunnen overigens wel acht weken voordat ze veertien worden een gratis identiteitskaart aanvragen.

Aanvragen

Tilburgers die een gratis identiteitskaart willen aanvragen, vermijden lange wachttijde ndoor vooraf een afspraak te maken via www.tilburg.nl of via (013) 213 13 13 (ook voor meer informatie). De stadswinkels Centrum, Noord en Reeshof zijn na 13.00 uur alléén open voor bezoekers met een afspraak. In principe is de levertijd van een identiteitskaart vijf werkdagen. Vanwege de run die verwacht wordt op de kaarten, kan het zijn dat een langere levertijd nodig is. Extra kosten voor een spoedaanvraag en/of wanneer een identiteitskaart kwijt of gestolen is, dienen wel betaald te worden.

---