Belgische Federale Overheid

75ste verjaardag van het Nationaal Orkest van België

Datum: 12 september 2011

Het Nationaal Orkest van België (NOB) viert zijn 75-jarig bestaan. Naar aanleiding van die verjaardag liggen naast de gebruikelijke concerten ook tal van bijzondere evenementen en concerten in het verschiet.
* Het NOB verwelkomt onder meer artiesten zoals Hélène Grimaud, Liebrecht Vanbeckevoort, Anna Vinnitskaya, Christian Tetzlaff en Andrey Boreyko.

* Ook staan een aantal niet-alledaagse muzikale projecten op het programma, zoals een sprookjesachtig kerstconcert met muziek en beeld (van Kitty Crowther), de uitvoering van het Dubbelconcerto van Johannes Brahms en de magistrale Symphonie funèbre et triomphale van Hector Berlioz.

* Jongeren en amateurmuzikanten worden evenmin vergeten. Op 22 januari 2012 ontmoet het NOB jonge strijkers van 10 tot 30 jaar uit de muziekacademies, die samen met een aantal vaste musici van het orkest de Doornroosje-suite van Tsjaikovski mogen uitvoeren.
* Ozark Henry sluit op 12 juli 2012 het feestjaar van het NOB af en treedt samen met het orkest op in het Paleis voor Schone Kunsten. Die avond worden bruggen geslagen tussen verschillende muziekgenres.

Naar aanleiding van de 75ste verjaardag werd ook een communicatiecampagne met de boodschap 'Je suis een fan/Ik ben un fan' opgestart. Het tweetalige karakter van het orkest en dus ook de Belgische roots staan centraal in het concept. De boodschap wordt uitgedragen door twee bekende Belgen die fan zijn van het NOB, namelijk Kim Gevaert en Ozark Henry. Hun aangezicht zal dus te zien zijn op affiches en andere communicatiedragers (brochures, bijlagen in de pers, televisiespots, ...). Daarnaast is er nog de derde ambassadrice van de campagne, de internationaal bekende Franse pianiste Hélène Grimaud.