Gemeente Brummen


Film over knoflookpad en Brummen op gemeentelijk Youtube-kanaal

(Oorspronkelijke publicatie datum: 12-09-2011)

De gemeente Brummen koestert de knoflookpad. Sinds eind 2010 is Brummen namelijk officieel ambassadeur van dit bijzondere diertje. De knoflookpad is één van de zeldzaamste amfibieënsoorten van ons land. In de IJsselvallei, met name de gemeente Brummen, leeft een groot deel van de Nederlandse populatie. Knoflookpadden graven zich overdag in de bodem in, wel een halve meter diep. En s nachts jagen ze op wormen, insecten en andere dieren. De voortplanting, eiafzet en het larvestadium vindt plaats in poelen. In Brummen leven naar schatting 100 tot 150 volwassen knoflookpadden.

Natuur Bewust Brummen
Voor Brummen is de knoflookpad de 'gidssoort'. Dit betekent dat de knoflookpad is zeer kritisch op zijn leefomgeving en daarmee de Brummense natuur. Gaat het niet goed met de knoflookpad, dan gaat het ook minder goed met de Brummense natuur. Brummen heeft de knoflookpad hoog in het vaandel staan en heeft de knoflookpad op het logo van het project 'Natuur Bewust Brummen' gezet. Tijdens de Regionatuurdag op 25 juni 2011 presenteerde wethouder Hennie Beelen dit project. Om dit te ondersteunen heeft de Leuvenheimse fotograaf Ruben Smit een korte film gemaakt over de knoflookpad in onze gemeente. Deze is tijdens de Regionatuurdag getoond. Ook kunt u het filmpje op onze YouTube-kanaal terugkijken.

Meer weten over de knoflookpad?
De knoflookpad is een wat plompe pad met opvallend uitpuilende ogen met verticale pupillen. De pad dankt zijn naam aan het feit dat hij bij onraad een vloeistof afscheidt die licht naar knoflook ruikt. Het lichaam is variabel van kleur (van licht gelig tot bruin) op de rug met een patroon van donkere strepen. Op de flanken bevinden zich vaak rode of oranje vlekjes. De knoflookpad heeft opvallend grote graafknobbels op zijn achterpoten. Knoflookpadden kunnen tot 8 centimeter groot worden.

De knoflookpad leeft in de stroomdalen van beken en rivieren in het oosten en zuidoosten van Nederland. Zijn leefgebied bestaat uit rivierduinen en kleinschalig agrarisch landschap met bos in de nabijheid. Knoflookpadden zijn s nachts actief en overdag graven ze zich in, tot wel 60 centimeter diep. Een absolute voorwaarde voor deze soort is daarom de aanwezigheid van open grond die goed vergraafbaar is, bijvoorbeeld extensief bewerkte akkers of moestuintjes. De knoflookpad heeft water nodig voor de voortplanting, bij voorkeur vrij grote en diepe poelen met een weelderige onderwater- en oevervegetatie.

De Knoflookpad is in Nederland een ernstig bedreigde soort. Een groot deel van de Nederlandse populatie komt in de gemeente Brummen voor. Natuurmonumenten heeft in 2010 ongeveer 130 stuks volgroeide larven van deze soort uitgezet op de Hiemberg. In de gemeente Brummen leven eind 2010 naar schatting 100-150 volwassen individuen van deze soort.

Meer informatie over de knoflookpad vindt u op de websites www.ambassadeursoorten.nl, www.groetenuitbrummen.nl en www.natuurmonumenten.nl. Op deze site vindt u onder plannen en projecten bij Plattelandsontwikkeling veel informatie over de gemeentelijke plannen en activiteiten op het gebied van landschap en biodiversiteit. Het project Natuur Bewust Brummen en andere informatie op het gebied van Natuur en Landschap kunt u onder andere volgen via deze twitteraccount (@natuurbewust).