Universiteit Twente

UT-Kunstboek IV uit

08 september 2011

Op maandag 12 september komt het vierde en laatste kunstboek van de Universiteit Twente uit. Dit boek gaat over de Campus Collectie: de kunstwerken die buiten op de campus staan of geïntegreerd zijn in de universiteitsgebouwen. De kunst die de Universiteit Twente tijdens haar vijftigjarige bestaan heeft verzameld, heeft geleid tot een kunstcollectie van ruim 1000 kunstwerken die binnen te bekijken zijn, in openbare ruimtes of in de werkkamers van medewerkers en studenten. Voor de buitenruimte verstrekte de UT met name in de jaren zeventig en tachtig opdracht aan kunstenaars van naam. Het Torentje van Drienerlo (1979) van Wim T. Schippers is zo'n werk: het werd een icoon van de campus.

Bij de meeste monumentale kunstwerken is uitdrukkelijk rekening gehouden met de ruimte waarin het werk zou komen te staan, met de campus dus. De UT streefde niet naar beelden op een sokkel, die overal en nergens passen, maar naar werken die een relatie aangaan met de omgeving. Voorbeelden: de 14 kolommen van Pinetum (1988), gemaakt door Evert Strobos, de Bubus (1987) van Ruurd Hallema of het meest recente werk, de bestrating op het Horstplein (2010) van Frank Sciarone. In totaal zijn er bijna 30 kunstwerken van diverse Nederlandse en buitenlandse kunstenaars op de campus te vinden. Voor kunstboek IV, de Campus Collectie, is wederom een gastschrijver gevraagd om een persoonlijke keuze uit de werken te maken. Kunsthistorica Feya Wouda koos tien werken uit en interviewde de makers ervan: Ger van Elk, Wim. T. Schippers, Bert Meinen, Marijke de Goey, Evert Strobos, Frank Sciarone, Ruurd Hallema, Petra Groen, Fred Bellefroid en Tom Blomefield. De gesprekken gaan over vroeger -de tijd waarin de werken op de campus ontstonden- en nu en staan vol met anekdotes.
Het boek bevat daarnaast een tekst van historica Hiska Bakker over de opwindende geschiedenis van de UT-buitenkunst. Ook bevat het boek foto's van elk kunstwerk.
Het boek Universiteit Twente Campus Collectie telt 100 bladzijden, is rijk geïllustreerd en kost 20 euro. De teksten zijn zowel in het Nederlands als het Engels weergegeven. Auteurs: Hiska Bakker, Feya Wouda. Fotograaf: Rik Klein Gotink. Vormgever: Lidy Roemaat. Druk: Lulof Druktechniek. Het boek is te bestellen via het algemene e-mailadres van Vrijhof Cultuurcentrum van de Universiteit Twente: vrijhof-cultuur@so.utwente.nl