Onderzoek: Ruim de helft van werknemers en studenten kan niet typen

Persbericht van ECDL Nederland - Europees Computer

Rijbewijs
Utrecht, 12 september 2011 - Miljoenen mensen brengen een steeds groter deel van de werkdag achter de computer door, maar hun typevaardigheid laat te wensen over. Zo typt een op de vijf werknemers nog met twee vingers. De slechte typevaardigheid leidt tot een fors tijdverlies. Opgeteld gaat het om een enorme hoeveelheid aan manjaren die verloren gaat door de gebrekkige typevaardigheid. Dat blijkt uit een onderzoek van ECDL, het Europees Computer Rijbewijs, uitgevoerd met Maurice de Hond onder ruim 2.000 Nederlanders.

Uit het representatieve onderzoek blijkt dat ongeveer twee derde van de Nederlandse werknemers en een groot deel van de studenten nog steeds niet blind kan typen. Gemiddeld genomen denken zij de helft sneller te kunnen werken wanneer zij blind zouden kunnen typen. Een andere uitkomst is dat jongeren beter typen dan ouderen en lager opgeleide werknemers slechter dan mensen met een hogere opleiding. Ook laat het onderzoek zien dat de typevaardigheid onder vrouwen veel beter is dan die van mannelijke werknemers. Slechts een kwart van de Nederlanders kan blind typen: met negen of tien vingers, zonder op het toetsenbord te kijken.

"Zwemmen leer je ook niet zonder zwemles"
Een belangrijke oorzaak van de onvoldoende typevaardigheid is dat het overgrote deel van de mensen - bijna 50% - zichzelf met vallen en opstaan het typen heeft aangeleerd, zo wijst het onderzoek uit. Met als direct gevolg een vertraging van het werk door de slechte techniek en waarschijnlijk ook een verkeerde lichaamshouding - met alle gevolgen van dien. "Om blind te kunnen typen is voor vrijwel alle mensen een bepaalde vorm van opleiding en training een vereiste", zegt Roy Osinga, directeur van ECDL - het Europees Computerrijbewijs. "Wie wil leren zwemmen, gaat ook naar zwemles en sluit dat af met een zwemexamen. Dat geldt voor blind leren typen eveneens. Onderwijs en bedrijfsleven zouden daar gezien de te behalen tijdswinst best wat harder op mogen sturen." Als de gebrekkige typevaardigheid verbetert, resulteert dit in een enorme tijdwinst, wat de arbeidsproductiviteit ten goede komt. Daarnaast betekent een goede typevaardigheid vaak ook een betere lichaamshouding en daarmee meer ontspannen werknemers.

Hoe hoog moet de lat voor typevaardig liggen
Een duidelijke en breed gedragen typenorm en examinering die voldoet aan kwaliteitscriteria kan bijdragen aan de verbetering van de typevaardigheid van Nederlanders. Daar ontbreekt het nu aan. Als internationale en onafhankelijke certificerings-instantie die zich inzet om middels bekwaam gebruik van ICT de samenleving verder te brengen heeft ECDL Nederland criteria ontwikkeld. De norm die zij voorstelt is minimaal 130 aanslagen per minuut (apm) voor mensen vanaf het middelbaar onderwijs. Het foutpercentage is 0,5 procent. Voor computerwerkers is de norm minimaal 150 apm. In het primair onderwijs kan de lat soms iets lager liggen, dit afhankelijk van leeftijd en de begeleiding na de cursus.

Typen is een digitale basisvaardigheid
Volgens Roy Osinga van ECDL Nederland bevestigen de uitkomsten van het onderzoek de noodzaak om te investeren in verbetering van de typevaardigheid in Nederland. Osinga: "Kunnen typen is een elementaire basisvaardigheid. Velen beheersen die vaardigheid nog steeds onvoldoende, ondanks dat de computer gemeengoed is en mensen er dagelijks mee werken. Het goede nieuws is dat iedereen het kan leren. Vooral organisaties met werknemers tussen 30 en 55 jaar kunnen veel winst boeken. Maar ook scholieren en studenten die veel achter de computer zitten en werkstukken maken kunnen daarmee winst boeken. Onderwijs heeft een sleutelpositie als het gaat om het verankeren en doorontwikkelen van deze basisvaardigheid. Ongeacht hoe snel mensen nu al typen: gemiddeld genomen kan het na een opleiding tientallen procenten sneller."

Feiten en cijfers
- Bijna 3,5 miljoen Nederlanders werkt dagelijks minimaal twee uur achter een computer;
- Ongeveer twee derde van hen heeft moeite met typen; 20% typt nog met twee vingers;
- Ongeveer 80% denkt minimaal een kwart sneller te kunnen werken wanneer zij blind zouden kunnen typen; 22% van de mensen zou hetzelfde werk zelfs in de helft van de tijd kunnen doen.

Via de website van ecdl.nl kan het onderzoek worden aangevraagd.

Over ECDL
ECDL (R) is de afkorting van European Computer Driving Licence - het Europees Computer Rijbewijs. ECDL opereert wereldwijd en is met 12 miljoen kandidaten in 148 landen de standaard voor computervaardigheid. ECDL Nederland levertcompetentiegerichte examens in (basis)computervaardigheden, die door het ministerie van Onderwijs worden erkend. Het ECDL-certificaat bestaat uit meerdere modules en toetst webbased praktische vaardigheden, zoals
tekstverwerken,presentaties maken en veilig wegwijs worden op internet. ECDL Nederland is verantwoordelijk voor de dienstverlening en ondersteuning aan de circa 250 testcentra en helpt studenten enwerknemers een competentievoorsprong te geven.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

Links:
http://www.ecdl.nl
Bijlage:
* persberichtecdlonderzoekpdf




Razende Robot Reporter