Essent

essent

Essent sluit zich aan bij onderzoek naar âbiobased economyâ

Essent sluit zich aan bij BE-Basic om mee te werken aan de ontwikkeling van groene technologieën om te komen tot een zogenaamde âbiobased economyâ. BE-Basic is een internationaal publiek-privaat samenwerkingsverband dat is opgericht door de TU Delft.

De omschakeling naar een biobased economy is belangrijk om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. In deze âeconomieâ wordt biomassa de brandstof voor het opwekken van energie. Ãn de grondstof voor het maken van chemicaliën en andere producten, zoals kunststoffen, medicijnen en bouwmaterialen. Binnen BE-Basic gaat Essent zich inzetten voor ontwikkeling van en onderzoek naar duurzame biomassa als brandstof voor het opwekken van groene energie.

Meer dan 20 jaar ervaring met biomassa

âWe hebben meer dan 20 jaar ervaring in het produceren van groene energie met biomassa en deden ook al onderzoek naar het gebruik van nieuwe soorten biomassa, zoals plantenresten, landbouwafval of gft-afvalâ, zegt Peter-Paul Schouwenberg, Projectmanager Biobased Economy van Essent. âOm op grote schaal over te schakelen op deze soorten biomassa moet de beschikbaarheid en bereikbaarheid ervan goed in kaart gebracht worden. Daar gaan wij ons binnen BE-Basic voor inzetten, net als voor de totstandkoming van bijbehorende certificering die breed gedragen wordt. We maken hierbij graag gebruik van de topkennis die BE-Basic in huis heeft.â

Nu ook de energiesector vertegenwoordigd in BE-Basic

âWij kijken bijzonder uit naar de nauwe samenwerking met Essentâ, aldus BE-Basic directeur Luuk van der Wielen. âDoor de sterke nadruk van BE-Basic op chemie, materialen en milieu, vormt deze samenwerking een welkome en noodzakelijke aanvulling voor een integrale aanpak van de transitie naar een biobased economy. We hebben daarom graag alle betrokken sectoren aan boord. Naast de leidende spelers uit de chemische en materialenindustrie, (DSM, AkzoNobel, CSM/Purac) en de milieu/agrosector (Bioclear, BioDetection Systems, BLGG en anderen) is met Essent nu ook de energiesector uitstekend vertegenwoordigd. Dat is een belangrijke stap voorwaarts.â

Nieuwe mogelijkheden door de biobased economy

De biobased economy biedt nieuwe mogelijkheden in Nederland voor werkgelegenheid, kenniseconomie, landbouw, chemische industrie en de energiesector. Door de centrale ligging van Nederland en de sterke logistieke sector heeft Rotterdam de potentie om uit te groeien tot de grootste biomassa haven van Europa.

Over BE-Basic

BE-Basic is een internationaal publiek-privaat samenwerkingsverband gecoördineerd door TU Delft, gefinancierd door het Ministerie van Economische zaken, tussen universiteiten, onderzoeks-instituten en bedrijven op het gebied van duurzame chemie en ecologie. BE-Basics missie is het ontwikkelen van bio-gebaseerde industriële oplossingen voor een duurzame samenleving.

Essent en de biobased economy

Visie van Essent op de biobased economy