Forum


13 september 2011

Presentatie van onderzoek Community Architecture

Het uitgangspunt voor community architecture is dat bewoners actief het ontwerpproces kunnen sturen en uiteindelijk ook zeggenschap hebben over het architectuurontwerp. Het bekendste voorbeeld is (collectief) particulier opdrachtgeverschap. Maar Community architecture gaat ook over andere domeinen zoals het inrichten van gemeenschappelijke openbare ruimten. En kan samen optrekken ook iets betekenen voor huurders? Architectuurcentrum Aorta, Architectencafé Utrecht en Filmtheater 't Hoogt presenteren de eerste conclusies van de onderzoeksgroep.

Het team onderzocht zes verschillende voorbeeldprojecten aan de hand van de vragen: hoe belangrijk is community architecture voor de (sociale) duurzaamheid en kwaliteit van de architectuur? Wat betekent het voor bewoners om de eigen woonvraag te realiseren en hoe doe je dat? Wat is de rol van de verschillende gebruikers, overheid en bouwprofessionals in deze ontwerp- en bouwprocessen en hoe is die georganiseerd? Wat betekent deze directe invloed en zeggenschap van de bewoners of gebruikers voor bouwprofessionals?

Het programma is mogelijk gemaakt door FORUM, het Stimuleringsfonds voor Architectuur en de gemeente Utrecht.

Programma

Henk van der Woude (Remake buro voor Architectuur): Presentatie van het onderzoek naar community Architecture. De presentatie wordt ondersteund met documentaire fragmenten

Marleen Kaptein (oprichter van stichting EVA, de partner van de gemeente Culemborg bij de realisatie van de wijk EVA-Lanxmeer): Reactie op de gepresenteerde bevindingen.

foto

datum en plaats
13 september 2011
aanvang 19.30 uur
Filmtheater `t Hoog

`t Hoogt 4

Utrecht

download programma

Samen ontwikkelen, samen bouwen

reserveren
Via filmtheater 't Hoogt: www.hoogt.nl
of +31 (0)30 232 83 88

kosten
8 euro (7 euro voor U-pas, 65+, studenten en CJP)

nadere Informatie
Rein Sohilait
e-mail: r.sohilait@forum.nl