Ingezonden persbericht


Amsterdam, 24 augustus 2011

50 JAAR HET NATIONALE BALLET


* Jubileumgala 13 september 2011

* Bijzondere internationale gastsolisten

* Seizoen vol hoogtepunten
Het Nationale Ballet viert op dinsdag 13 september 2011 de officiële start van zijn 50-jarig jubileum met een groots en feestelijk gala in Het Muziektheater Amsterdam.

In aanwezigheid van Hare Majesteit de Koningin, Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden danst het voltallige gezelschap waaronder alle eerste solisten een spectaculair programma met vele hoogtepunten uit het oeuvre van Het Nationale Ballet.

Gedanst worden onder andere delen uit Giselle, The Sleeping Beauty en Don Quichot en werken van belangrijke choreografen als Rudi van Dantzig, Hans van Manen, Toer van Schayk, Ted Brandsen, George Balanchine, Alexei Ratmansky, David Dawson, Krzysztof Pastor en William Forsythe. De gedanste choreografie van David Dawson On the Nature of Daylight is een Nederlandse première.

Bijzondere internationale gastsolisten
Die avond treden niet alleen alle tachtig dansers uit het tableau van Het Nationale Ballet op. Er zijn ook speciale gastoptredens van bijzondere internationale solisten die allen een speciale band hebben met het gezelschap. Verwacht worden gastoptredens van Sofiane Sylve (San Fransisco Ballet), Yumiko Takeshima (Dresden Semperoper Ballet), Marijn Rademaker (Stuttgarter Ballet), Rubinald Rofino Pronk, Ji-Young Kim (Korea National Ballet) en Raphael Coumes-Marquet (Dresden Semperoper Ballett).

Seizoen vol hoogtepunten
De afgelopen week waren de optredens op Lowlands, waar meer dan 3500 festivalgangers meededen aan de speciale Zwanenmeer workshop of het optreden in Juliet hebben bijgewoond, het Grachtenfestival en LiteSide zeer succesvol. Het jubileumgala in september wordt twee dagen later gevolgd door Goud met werken Rudi van Dantzig, Toer van Schayk en Hans van Manen. Maar liefst drie absolute balletklassiekers keren tijdens het jubileumseizoen terug op het repertoire. Allereerst het ballet der balletten: Het Zwanenmeer gevolgd door Notenkraker & Muizenkoning en Giselle. Negen wereldpremières in twee dagen dat is het spectaculaire nieuwe werken festival Present(s). Choreografen Alexei Ratmansky, Hans van Manen, Christopher Weeldon, Paul Lightfoot & Sol Leon, Krysztof Pastor, David Dawson, Ted Brandsen, Ton Simons en Juanjo Arques presenteren hun wereldpremières voor Het Nationale Ballet. Het Holland Festivalprogramma bestaat uit werken van George Balanchine en William Forsythe. Het jubileumseizoen eindigt met een gala geheel gewijd aan de belangrijkste dansmaker van Nederlands en vaste choreograaf van Het Nationale Ballet: Hans van Manen, ter ere van zijn tachtigste verjaardag.

Speciale activiteiten
Tal van bijzondere, extra activiteiten worden in de loop van het seizoen bekend gemaakt. Onderdeel hiervan zijn de residenties in Noord-Brabant en Limburg (maart 2012) waarin Het Nationale Ballet twee weken lang in beide provincies neerstrijkt voor optredens en speciale activiteiten.