Gemeente Lochem


Gemeente Lochem wil hoeveelheid huishoudelijk afval verminderen

Deze week stemde het college van Burgemeester en Wethouders van Lochem in met de 'Uitgangspuntennotitie vermindering hoeveelheid huishoudelijk afval'. De notitie is de basis voor een voorstel voor een nieuw systeem voor het inzamelen van huishoudelijk afval. Dit nieuwe systeem van inzamelen moet inwoners stimuleren om nog beter het afval te scheiden. Het College vraagt de Gemeenteraad in te stemmen met de uitgangspunten.

In de gemeente Lochem wordt per inwoner veel restafval ingezameld in vergelijking met andere gemeenten in de omgeving. Zo werd in 2010 in Lochem 241 kilo restafval per inwoner ingezameld. In Zutphen werd 161 kilo en in Deventer 204 kilo per inwoner ingezameld. De gemeente Lochem wil haar inwoners stimuleren hun afval nog beter te scheiden door het invoeren van een gedifferentieerd betalingssysteem.

De uitwerking
Het nieuw systeem van afval inzamelen gaat uit van het aantal keren dat een huishouden de grijze container aan de weg zet. De achterliggende gedachte is: Hoe meer men afval scheidt, hoe minder restafval men aanbiedt. Aangezien de afvalstoffenheffing nu voor het grootste deel uit de kosten voor het verwerken van restafval bestaat (de grijze container), is de verwachting dat met het nieuwe systeem de oplettende burger goedkoper uit is. Parallel daaraan zouden dan maatregelen worden uitgewerkt om de inzameling van o.a. papier, plastic, glas, hout- en sloopafval en GFT te optimaliseren.

Containers
De huidige, afgeschreven, grijze containers zijn aan vervanging toe. Het is een logische stap om nu containers aan te schaffen met een chip die registratie mogelijk maken.

Een eerste stap
De 'Uitgangspuntennotitie vermindering hoeveelheid huishoudelijk afval' is een eerste stap naar een nieuw afvalinzamelingssysteem dat bijdraagt aan het verminderen van het restafval in de gemeente. Naar aanleiding van een bespreking in de Gemeenteraad wordt een definitief voorstel uitgewerkt. Het definitieve voorstel wordt komende zomer verwacht.