Gemeente Amsterdam Stadsdeel Nieuw-West


---

Criminelen naar opvoedcampus

13 september 2011

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer driekwart van de ex-gedetineerden binnen tien jaar opnieuw de fout in gaat. Stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud pleit ervoor gevangenen het laatste deel van hun straf uit te laten zitten in een opvoedcampus. Zo'n campus wil Baâdoud graag in stadsdeel Nieuw-West. Een leegstaand kantoorpand heeft hij al op het oog.

Samenwerking

Instanties als schuldhulpverlening, GGZ en reclassering zouden een belangrijke rol moeten vervullen in dit traject, door intensief met elkaar samen te werken en informatie met elkaar te delen. Alleen dan kun je succes boeken en de gewenste resultaten behalen, aldus Baâdoud.

Top 600

Dit plan sluit goed aan bij de zogeheten Top 600-aanpak. Dit zijn de 600 personen die verantwoordelijk zijn voor een grote hoeveelheid ernstige misdrijven in de stad. De onderste laag en de aanwas van deze groep draaideurcriminelen kunnen in de campus hun leven beteren.

Steun

Burgemeester Eberhard van der Laan steunt dit initiatief voor een opvoedcampus in Nieuw-West en heeft Baâdoud gevraagd het idee verder uit te werken en de financiële gevolgen in kaart te brengen. Deze week gaat Baâdoud met het ministerie van Justitie en de Amsterdamse dienst Openbare Orde en Veiligheid overleggen over zijn plan.


---