Gemeente Laren



-

Nieuw leeftijdscontrolesysteem in drankenhandel in Laren

Afgelopen week stelde wethouder Wim van der Zwaan een nieuw leeftijdscontrolesysteem bij Wijnhandel Eurodranken in Laren in werking. Het systeem bepaalt op afstand of de koper wel oud genoeg is om alcoholhoudende dranken te kopen.
Wethouder van der Zwaan: "Veel mensen realiseren zich niet hoeveel schade alcohol bij jongeren kan veroorzaken. De gemeente Laren vindt het daarom belangrijk dat alcoholgebruik door jonge mensen wordt verminderd. Dat kunnen we echter niet alleen. Wij vinden het dan ook een positieve ontwikkeling dat een wijnhandel zelf verantwoordelijkheid neemt en initiatieven ontwikkelt om drankaankopen door jongeren tegen te gaan."

Het controlesysteem heet "ageviewers" en is ontwikkeld door de Hollandsche Exploitatie Maatschappij (HEM) in Breda. De controle is anoniem en er worden geen gegevens opgeslagen, waardoor privacy van kopers is gewaarborgd. Bij de invoering van het systeem bij Wijnhandel Eurodranken werkten de HEM, de gemeente Laren en de GGD samen.

Het "ageviewers" systeem is enigszins vergelijkbaar met het betalen met pin, waarbij in plaats van de pincode de leeftijd van de klant wordt gecontroleerd. Met behulp van een terminal wordt kortstondig een beeldverbinding tussen de kassa en een extern controlecentrum tot stand gebracht. Bij twijfel wordt nog steeds de legitimatie van de koper gecontroleerd.

|