Gemeente Lingewaard


Stoeterij Buitenzorg ontvangt Monumentenprijs 2011

Zondag 11 september jl. heeft Stoeterij Buitenzorg de eerste Monumentenprijs ontvangen uit handen van wethouder Kees Telder. De uitreiking vond plaats in tuinbouwmuseum De Hofstèèj in Huissen. Naast een geldbedrag ontving de winnaar de heer en mevrouw Nas - ook een kunstwerk vervaardigd door Marjo Wiltingh uit Doornenburg.

Kanshebbers voor de Monumentenprijs zijn eigenaren van (potentiële) monumenten of organisaties die zich bezig houden met monumenten en/of landschapsbeheer. De gemeente Lingewaard wil eigenaren of beheerders die blijk hebben gegeven van bijzondere aandacht voor het door hen bewoonde pand door middel van onderhoud, renovatie of restauratie aan zowel gebouw als tuin, graag waarderen met een prijs. Ook bezitters en beheerders van landschapselementen wil zij nadrukkelijk hierbij betrekken. Met het toekennen van de prijs wil het gemeentebestuur haar waardering uitspreken voor het behoud en de wijze van herstel van waardevolle oude panden of objecten in haar gemeente en voor het behoud van het cultureel erfgoed in het algemeen.

Na beoordeling van de ingezonden voordrachten heeft de Beleidscommissie Erfgoed en Ruimtelijke Kwaliteit de prijs toegekend aan Stoeterij Buitenzorg vanwege de zorgvuldig uitgevoerde restauratie en het bewoonbaar maken van de boerderij waarbij met name veel aandacht is besteed aan het interieur. Zo zijn de originele vensterbanken, binnenluiken en de gebinten in de deel weer in oude luister hersteld.

De familie Nas spant zich al vele jaren in voor het herstel en behoud van het monumentale complex. Zo zijn eerder ook al de schuur en de hooiberg hersteld.

Dat alles maakt dat stoeterij Buitenzorg een van de best bewaard gebleven historische boerderij-complexen is in de gemeente Lingewaard.