D66

dinsdag 13 september 2011

EU-stemming terreurrapport In 't Veld uitgesteld

Op initiatief van D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld heeft het Europees Parlement besloten de stemming over haar anti-terreurrapport uit te stellen.

Hoewel de commissie Burgerlijke Vrijheden en Justitie het verzoek om een grondige evaluatie van anti-terreurmaatregelen in juli nog steunde, concludeert In 't Veld dat de posities in het parlement sindsdien zijn gaan schuiven. Over verschillende onderdelen van het rapport is discussie ontstaan.

Teleurstellend

In 't Veld noemt het 'zeer teleurstellend' dat het Europees Parlement het nog niet eens kon worden. "Het is een gevoelig onderwerp dat heftige emoties oproept. Zeker in het licht van de aanslagen van '9/11' die we nu herdenken. Voor velen is een nuchtere evaluatie van het beleid nog een taboe. Maar het is nu belangrijker om tot een goed resultaat te komen."

Privacy

Met steun van het Parlement wil In 't Veld de Europese Commissie oproepen tot een diepgaand onderzoek naar de effectiviteit van bijvoorbeeld het verbod op vloeistoffen in handbagage, massale gegevensopslag, bodyscanners en zwarte lijsten. Zo'n onderzoek moet uitwijzen of het effect en de kosten van de maatregelen opwegen tegen de aantasting van de fundamentele vrijheden die ermee gepaard gaat. In veel gevallen staat de privacy en rechtsbescherming van onschuldige burgers onder druk.

Rationeel

"Het besluit om bodyscanners aan te schaffen voor luchthavens zou net zo rationeel genomen moeten worden als bijvoorbeeld het besluit om een dialyseapparaat aan te schaffen voor een ziekenhuis", stelt In 't Veld. "In beide gevallen gaat het om mensenlevens, maar moet je ook een idee hebben van de kosten. Bij anti-terreurmaatregelen tasten we in dit opzicht volledig in het duister."

Verantwoording

In 't Veld vindt het niet meer dan logisch dat de anti-terreurwetten die sinds de aanslagen van 11 september 2001 zijn ingevoerd, eens grondig worden doorgelicht. "In een democratie is het normaal dat beleid nuchter wordt geëvalueerd", stelt ze. "Regeringen moeten verantwoording afleggen over de kosten van terreurbestrijding en wat ermee wordt bereikt. Net als bij ieder ander dossier."