Watersportverbond - KNWV

Verbond oneens met Minister over toervaartnet

dinsdag 13 september 2011

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu wil niet langer verantwoordelijk zijn voor het toervaartnet. Dat staat in de nieuwe ontwerp-Structuurvisie van het Ministerie. Het Watersportverbond is het daar niet mee eens en heeft ernstig bezwaar gemaakt.

In de visie staan de plannen van het kabinet beschreven voor onder meer de vaarwegen. Tot nu toe werd het zogenaamde basistoervaartnet beschouwd als een onderwerp van landelijk belang en was het vastgelegd in landelijke beleidsplannen. Minister Schultz van Haegen wil die verantwoordelijkheid nu overdragen aan de provincies.

Landelijk richtlijnen
Het Watersportverbond is van mening dat het landelijke toervaartnet per definitie provinciegrensoverschrijdend is. Door het overdragen van de beleidsverantwoordelijkheid van het rijk naar de provincies komt op doorgaande routes de afgestemde bediening van bruggen en sluizen in gevaar. Ook de landelijke richtlijnen voor doorvaarthoogten en vaardiepten komen in de knel. Daardoor dreigt het toervaartnet te versnipperen waardoor het vaarplezier sterk kan verminderen. Daarnaast is de toervaart van groot economisch belang voor Nederland.
Het Watersportverbond is daarom van mening dat de status van het toervaartnet de verantwoordelijkheid is en blijft van het Ministerie.

Dit toervaartnet is het stelsel van 4400 kilometer aan vaarwegen en wateren, die van belang zijn voor de recreatietoervaart. Er gelden landelijke richtlijnen voor doorvaarthoogten van vaste bruggen, diepte van vaarwegen en bedieningstijden van bruggen en sluizen.

Watersportverbond
Het Watersportverbond staat voor het belang van plezierig varen door heel Nederland: een toervaartnet dat onderhouden en bediend moet worden vanuit de twaalf verschillende provincies draagt daartoe zeker niet bij.