Gemeente Schagen

Resultaten tevredenheidsonderzoek Wmo 2010

De gemeente Schagen houdt jaarlijks een onderzoek naar de tevredenheid van de inwoners die een individuele voorziening krijgen in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Alle inwoners die in 2009 of 2010 een aanvraag hebben gedaan voor hulp bij wet huishouden of (een) andere individuele voorziening(en) zijn aangeschreven. Zij hebben vragen voorgelegd gekregen over de toegang tot ondersteuning, hulp bij het huishouden, Wmo-hulpmiddelen, collectief vervoer, mantelzorg, participatie en Wmo-platform. Lees hieronder de uitkomsten van het onderzoek op een rij.

Toegang tot ondersteuning

De inwoners zijn zeer tevreden over de behandeling en de manier waarop ze zijn behandeld. Voor wat betreft de toegang tot ondersteuning zijn de respondenten het meest tevreden over behandeling bij de aanvraag (97%) en de tijd genomen voor de aanvraag (96%). Het rapportcijfer aanvraagprocedure bedraagt 7,4.

Hulp bij het huishouden
De inwoners zijn zeer tevreden over de hulp bij het huishouden (7,8). Daarnaast is men tevreden over de keuzevrijheid tussen zorg in natura en persoonsgebonden budget. Over de telefonische bereikbaarheid, kwaliteit van de medewerker (inzet, aandacht en interesse) die hulp bij het huishouden levert, zijn de burgers tevreden tot zeer tevreden.

Woningaanpassing, hulpmiddelen en vervoer
De inwoners zijn (zeer) tevreden over het rekening houden met de persoonlijke situatie en de dienstverlening van de leverancier, alsmede met de kwaliteit van de woonvoorziening, de rolstoel en de scootmobiel. Ook over de hoogte tegemoetkoming vervoerskosten zijn inwoners tevreden. Wat minder tevreden is men over de wachttijden voor het ophalen en de omrij tijden. Over de behulpzaamheid van de chauffeur en het contact met de centrale zijn de mensen tevreden tot zeer tevreden. Voor hulpmiddelen en het vervoer geven de inwoners gemiddeld een 7,5 en een 6,5.

Participatie (meedoen en zelfstandigheid)
In onze gemeente draagt bij 76% van de inwoners de ondersteuning /de hulpmiddelen bij aan het zelfstandig kunnen blijven wonen. En bij 69% aan het kunnen blijven meedoen aan de maatschappij.Â

Mantelzorg
46% van het aantal ondervraagden geeft aan mantelzorg te ontvangen. Ook is 86,4% op de hoogte waar hij/zij terecht kan voor mantelzorgondersteuning

Wmo-platform
40% van de inwoners geeft aan wel eens van het Wmo-platform te hebben gehoord. Van de 83% die weet dat het Wmo-platform het college van burgemeester en wethouders adviseert over het Wmo-beleid is 11 zeer tevreden, 85% tevreden en 5% (zeer) ontevreden.

Het volledige tevredenheidonderzoek is te vinden op de pagina Wmo.