Gemeente Binnenmaas

Sociaal Fonds Binnenmaas

13-09-2011

Burgemeester en wethouders van Binnenmaas leggen een voorstel aan de gemeenteraad voor om een Sociaal Fonds in te stellen. Dit Fonds is bedoeld voor inwoners met een bijstandsuitkering die in een financieel schrijnende situatie zijn terechtgekomen en niet bij de Regionale Sociale Dienst (RSD) terecht kunnen.

Het Fonds is echt bedoeld voor mensen die een bijstandsuitkering ontvangen en die op geen enkele andere manier een beroep kunnen doen op bestaande voorzieningen of uitkeringen. Ook moet het gaan om incidentele kosten. Er zijn in het voorstel dan ook strikte criteria opgenomen en ook de doelgroep is omschreven. De doelgroep bestaat uit alleenstaande ouders met één of meer kind(eren) tot 16 jaar, inwoners van 50 jaar en ouder, mantelzorgers die 24 uur per dag en 7 dagen per week de zorg hebben voor een partner en zelfstandig wonende inwoners van 18 jaar en ouder met een geestelijke en/of lichamelijke handicap. Deze strenge regels zijn noodzakelijk omdat het anders gezien kan worden als een verkapte inkomensaanvulling en dat is wettelijk niet toegestaan.

Volgens verantwoordelijk wethouder Henk van Etten zorgt een dergelijk fonds voor een extra vangnet voor de mensen die voldoen aan de gestelde criteria, naast het reguliere beleid zoals dat door de RSD wordt uitgevoerd.

Het voorstel voor het instellen van een Sociaal Fonds Binnenmaas zal op 28 september worden behandeld in de raadscommissie Maatschappelijke Zaken. Naar verwachting wordt het dan op 13 oktober ter besluitvorming aan de gemeenteraad voorgelegd.