Politiebond ACP

Uit het landelijk overleg (08/09)

Op donderdag 8 september schoof ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp weer aan bij het landelijk overleg (CGOP) met de minister van Veiligheid en Justitie (V&J). Onderwerpen van gesprek waren onder meer: nationale politie, instroom van studenten, loopbaanbeleid, IBT-docenten en recherchekundigen.

Tijdens dit overleg is er een extra agendapunt ingebracht over de onrust die er in onderdelen van de politie begint te ontstaan over de vorming van de Nationale Politie. Het gaat daarbij met name over het plaatsen van medewerkers in de projectorganisatie van de Nationaal Korpsleiding. Ook is er onduidelijkheid over de positie van de "achterblijvers" binnen de diverse onderdelen van de politie.

Nationale Politie

Op dit moment wordt er een flink aantal medewerkers gevraagd om deel uit de maken van projectorganisaties die de Nationale Korpsleiding en de regionale kwartiermakers vorm moeten geven. Dit zorgt bij de `achterblijvers' voor onzekerheid over hun eigen toekomst; wat zegt het feit dat zij geen deel uitmaken van deze projectorganisaties? Ook wordt gezegd, dan wel verondersteld, dat medewerkers die naar de project organisatie over zijn gegaan ook kwartiermaker zouden zijn op hun domein. Behalve onzekerheid zorgen deze `bewegingen' ook voor werkdruk. Hetzelfde werk moet worden gedaan met minder mensen. Kortom: veel vragen, onduidelijkheid en onzekerheid.

Wat de ACP betreft had deze situatie voorkomen kunnen worden door duidelijke afspraken te maken. Hier pleit de ACP al sinds dit voorjaar voor. De minister heeft laten weten geen behoefte te hebben aan dergelijke afspraken. Het standpunt van de minister, zoals hij tijdens de vergadering heeft gemeld, luidt als volgt: "Alleen de kwartiermakers die door de minister zijn benoemd, hebben duidelijkheid over hun positie tot de invoering van de nationale politie. Alle andere medewerkers kunnen op grond van hun tewerkstelling in de projectorganisatie van de Nationale Korpsleiding in oprichting GEEN aanspraak maken op welke positie dan ook in de nieuwe organisatie. Daarover zullen nader afspraken met de politievakbonden gemaakt worden." Dit geldt ook voor de "achterblijvende" collega's binnen de diverse onderdelen van de politieorganisatie.

De ACP blijft bij het standpunt dat hierover reeds afspraken gemaakt hadden moeten worden en neemt kennis van het standpunt van de Minister. Voor de ACP is het bepalen van de uitgangspositie voor alle medewerkers voor de reorganisatie naar de Nationale Politie van cruciaal belang. Hierbij dienen duidelijke en objectieve criteria het uitgangspunt te zijn waarbij er geen sprake is of kan zijn van "bevoordeling". De te maken afspraken zullen wat de ACP betreft dus op ALLE medewerkers van toepassing zijn. Met de minister is afgesproken om deze maand te beginnen met de onderhandelingen die voor de vorming van Nationale Politie noodzakelijk zijn.

Instroom studenten

De ACP publiceerde al eerder over dit onderwerp. Lees hier het weblog van voorzitter Gerrit van de Kamp en hier het artikel op de site.

Richtlijn loopbaanbeleid

De Raad van Korpschefs verstuurde twee weken geleden een richtlijn voor de uitvoering van het loopbaanbeleid. Deze richtlijnen waren veel strenger dan de richtlijnen die de minister met onder andere de ACP had afgesproken. De minister heeft daarom besloten de richtlijn terug te trekken. Er wordt nog nagedacht op welke punten de richtlijn aangepast moet worden om ervoor te zorgen dat hij op één lijn ligt met de landelijke afspraken.

Recherchekundigen

Op korte termijn gaan de politietop en de 1300 recherchekundigen met elkaar in gesprek over de loopbaanmogelijkheden van deze groep collega's. De ACP gelooft dat deze groep hoger opgeleiden een meerwaarde biedt voor de organisatie. Maar de ACP ziet ook dat het noodzakelijk is onderling af te stemmen op welke manier de specifieke kwaliteiten van deze groep collega's optimaal tot hun recht komen. Uiteraard blijft dit ook voor de komende periode een punt van aandacht.

IBT-docenten

Door nieuwe munitie, maar ook de invoering van de Fysieke Vaardigheden Toets (FVT), is het noodzakelijk dat IBT-docenten goed worden geïnformeerd. Hiervoor organiseert het ministerie op korte termijn voorlichtingsbijeenkomsten.

---

12/09/11 15:05

---