Doorbraak met RFID technologie introducties

Persbericht van Nordic ID

Nordic ID introduceert dit najaar een aantal nieuwe RFID producten: Doorbraak met RFID technologie introducties

De basis van alle nieuwe RFID producten die nu worden geintroduceerd, is de door Nordic ID zelf ontwikkelde 500mW UHF "engine", de NUR-05W. Nordic ID timmert al een aantal jaren fors aan de weg met RFID handterminals. Hierin werden voorheen bijna altijd modules van anderen gebruikt, zoals die van CAEN en Thingmagic. Hielke van Oostrum van Nordic ID legt uit: "Het grootste nadeel van deze modules is, dat ze in principe zijn ontworpen voor vaste installaties, bijvoorbeeld in een portaal-reader. Hierbij is stroomconsumptie of de efficiency van een externe antenne ondergeschikt. In een handterminal wil je dit soort eigenschappen juist vermijden, vandaar dat we er uiteindelijk voor hebben gekozen onze RFID expertise nog verder te ontwikkelen. Ik ben bijzonder blij met dit compromisloze resultaat".

De nieuwe NUR-05W is één van de krachtigste UHF engines die er is en nu direct beschikbaar voor machinebouwers en makers van bijvoorbeeld informatie kiosken of toegangscontrolle systemen. Tevens is de module klein genoeg voor het gebruik in mobiele applicaties, zoals die van Nordic ID zelf.

Nordic ID's vlaggenschip, de Merlin RFID handterminal is nu een jaar op de markt en wordt al gebruikt in de meeste mobiele RFID toepassingen in Europa. Met de nieuwe UHF NUR-05W module 'onder de motorkap' is de Merlin nog krachtiger geworden! "We merkten dat we in veeleisende applicaties, zoals in omgevingen met veel metaal , bijvoorbeeld een machinekamer van een schip, net een beetje RF vermogen tekort kwamen", aldus Hielke van Oostrum. De uiterst efficiente 'Cross Dipole antenne' is natuurlijk gebleven. Ook deze antenne is een eigen Nordic ID ontwikkeling, die ervoor zorgt dat je omnidirectioneel (dus onafhankelijk van de RFID tag orientatie) kunt lezen, maar met de versterking van een traditionele dipool antenne. Leesfastanden van 4 meter worden nu eenvoudig gehaald. Zo wordt het mogelijk om honderden tags in een doos kleding of alle dozen op een pallet te lezen. Ook de lange batterij autonomie is gebleven: op één oplading draait de Merlin moeiteloos tot 28 uur achter elkaar door. Voor de goede orde: HF RFID techniek is 'still going strong' en heeft zeker zijn toepassingen. Er zijn dan ook een aantal innovatieve HF 13,56MHz RFID Merlin uitvoeringen. Ook deze hebben een eigen Nordic ID engine aan boord met maar liefst 1Watt uitgangsvermogen.

Omdat Nordic ID al zo'n 20 jaar vooral als handterminal fabrikant bekend staat, is de volgende introductie voor veel mensen een grote verassing: de nieuwe SAMPO is een compleet geintegreerd RFID reader voor vaste montage op of onder een tafel, of bijvoorbeeld aan de muur of deur.

Met een USB aansluiting en een circulair gepolariseerde antenne in combinatie met de krachtige NUR-05W engine is het heel eenvoudig om een paktafel of POS kassameubel over te zetten naar RFID techniek. Een typische applicatie is de mode-retail, waar meer en meer UHF RFID techniek wordt gebruikt. Je wilt weten wat voor kleding zich in de winkel en in de voorraadruimte bevindt, om 'out of stock' situaties te vermijden. Met de SAMPO is het mogelijk om af te rekenen aan de kassa op basis van RFID. Een bijkomend voordeel is het behoud van klantcontact door de kassamedewerker.

"Misschien een aardige draai, vanuit de alleen-handterminals optiek, aan de andere kant hebben we al een paar jaar geleden de bewuste keuze voor RFID techniek gemaakt. Dus in dat licht wel een duidelijke aanvulling op ons producten pakket", aldus Hielke van Oostrum van Nordic ID. Hij vervolgt: "daarnaast vult de SAMPO heel mooi het gat tussen de huidige portaal readers met meerdere antennepoorten, duur, complexe integratie en de eenvoudige USB-dongle achtige RFID readers die veelal alleen voor een 'proof of concept' worden gebruikt."

Ook in de compacte Morphic handterminal komt de nieuwe 500mW module, zodat deze meer performance krijgt. Daarnaast wordt deze nu ook uitgerust met een wegklapbare omnidirectionele cross-dipole antenna. Bij de introductie van de Morphic in UHF versie was dit gelijk een groot succes, want het is en blijft één van de goedkoopste en kleinste RFID handterminals die op de markt is! Omdat voorheen de leesfafstand beperkt was door een kleine interne antenne en slecht 100mW werd de Morphic vooral gebruikt in zogenaamde 'single item tagging' applicaties. Nu is het mogelijk om veel tags in één zwaai uit te lezen, een belangrijke eis in retail mode toepassingen. Hiervoor bleek de meer industriële Merlin met z'n 800 gram toch te zwaar.

Over Nordic ID:
Nordic ID heeft 20-plus jaar ervaring in het produceren van handheld computers en draagbare terminals en is daarbij een pionier in RFID toepassingen. Het is één van Europa's leidende Auto-ID fabrikanten, strevend naar continue innoveren en verbeteren. Hoofdkantoor en productie zijn gevestigd in Salo. Dit is de 'mobile phone valley' van Finland. Nordic ID is vooral bekend geworden door de Piccolink serie thin-client terminals. De filosofie van Nordic ID is onafgebroken werken. Dit wordt bereikt door een combinatie van ergonomische Finse vormgeving en slimme techniek. In Alphen aan den Rijn bevindt zich sinds een aantal jaren de Benelux & Export vestiging.

Nordic ID staat 9 en 10 november op de ICT & Logistiek vakbeurs in Utrecht: op stand A073 in hal 3 vindt u alle bovenstraande innovaties.

Hoge resolutie beeldmateriaal te vinden op
http://www.flickr.com/photos/mobile-rfid/

Links:
http://www.nordicid.nl



Razende Robot Reporter