Korps Landelijke Politiediensten

KLPD maakt excuses aan fotograaf

Utrecht, 13-09-2011 o Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) heeft excuses gemaakt aan de fotograaf die op 24 augustus 2011, naar nu blijkt, onterecht is aangehouden.

Op die datum is op het Utrechtse Centraal station door medewerkers van de spoorwegpolitie opgetreden tegen een man die fotos maakte van een muzikant en de langslopende reizigers. Later bleek het te gaan om een freelance fotograaf die beroepsmatig aan het werk was.

Het politieoptreden was veroorzaakt doordat de betreffende politiemensen meenden dat er sprake was van hinder/overlast voor het langslopende reizigerspubliek.

Uit een interne evaluatie achteraf is opgemaakt dat de gemaakte afwegingen rondom het optreden van de spoorwegpolitie onjuist was. De mate hinder of overlast ontstaan door het maken van de fotos is, zo valt achteraf slechts te constateren, niet vastgesteld.

Door de dienstleiding van de spoorwegpolitie van het KLPD zijn daarvoor excuses gemaakt aan de betreffende fotograaf. De evaluatie van dit incident zal binnen de spoorwegpolitie worden gebruikt om in vergelijkbare situaties herhaling van dit soort optreden te voorkomen. Er zal intern actief over worden gecommuniceerd om op deze manier te leren van de fouten die zijn gemaakt.