Gemeente Alkmaar

Alkmaar, 13 september 2011

Wethouder Hamberg en minister Van Bijleveldt ondertekenen convenant Op Eigen Kracht

Wethouder Mirjam Hamberg (SP) heeft - samen met nog 20 wethouders van grote en middelgrote gemeenten - op 12 september met minister Van Bijleveldt afspraken gemaakt om meer vrouwen te motiveren op zoek te gaan naar betaald werk. De vrouwen worden aangesproken op hun eigen kracht en talent. De ondertekening van de intentieverklaring vond plaats aan een keukentafel in Utrecht, symbool voor het centrum van het gezin, de familie en de buurt.

Met dit convenant werkt gemeente Alkmaar actief aan de emancipatie van laagopgeleide vrouwen. Door beter inzicht te krijgen in hun eigen mogelijkheden en talenten wordt de gang naar de arbeidsmarkt gemakkelijker. Doelstelling van het programma Eigen Kracht is dan ook als meer vrouwen te begeleiden naar de arbeidsmarkt. Uit onderzoek, verricht door Research voor Beleid in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, is namelijk gebleken dat er in Nederland 1 miljoen laag opgeleide vrouwen niet aan de arbeidsmarkt deel-nemen en geen uitkering ontvangen. Ze zoeken niet actief naar werk, maar een groot deel van hen wil wel graag een betaalde baan. Gebrek aan steun uit hun omgeving en weinig zelf-vertrouwen houdt hen tegen. In Alkmaar is zo'n 13,2% van haar inwoners laaggeletterd, waaronder veel vrouwen. In de periode 2012-2014 is het de bedoeling om zo'n 300 Alkmaarse vrouwen aan een baan of opleiding te helpen.

Wethouder Mirjam Hamberg: "We gaan de vrouwen opzoeken en uitnodigen aan diezelfde keukentafel. In gesprek met elkaar, ontdekken ze hun eigen talent en bepalen daarmee hun eigen toekomst. Met een steuntje in de rug van de gemeente en van andere vrouwen, zetten ze vervolgens zelf een eerste stap op weg naar werk of opleiding. Dat is een goede zaak, want we hebben ze de komende jaren hard nodig op de arbeidsmarkt".

Ook het bedrijfsleven wordt nadrukkelijk uitgenodigd mee te werken aan het Programma Eigen Kracht. Immers ook het bedrijfsleven krijgt te maken met ontgroening en vergrijzing van de bevolking, waardoor het steeds moelijker wordt goed personeel te vinden.

Cofinanciering
Zowel het Rijk als de gemeente ziet het belang in om in deze groep vrouwen te investeren. Het Rijk stelt dan ook gedurende drie jaar jaarlijks een bedrag van E 50.000,-- beschikbaar. In de periode 2012-2014 zet de gemeente Alkmaar voor de cofinanciering van het Programma Eigen Kracht en aanpak laaggeletterdheid eveneens E 150.000 in. Er zal een Alkmaars uitvoerings-plan worden gemaakt, dat in januari 2012 aan het college en de raad wordt voorgelegd.

Deelnemende gemeenten
Alkmaar is niet de enige gemeente die het convenant heeft ondertekend. De andere deelnemende gemeenten zijn Almere, Amersfoort, Amsterdam, Breda, Delft, Den Haag, Deventer, Doetinchem, Eindhoven, Enschede, Groningen, Haarlem, Hengelo, Leeuwarden, Nijmegen, Rotterdam, Sittard-Geleen, Tiel, Tilburg, Utrecht en Zeist.