Ingezonden persbericht


Persbericht Discriminee!

Samen de strijd aangaan tegen discriminatie. Het is jammer dat het nog nodig is, maar het is mooi dat het gebeurt. Daarom starten de gemeenten Heiloo, Bergen, Castricum, Heerhugowaard, Den Helder, Schagen, Harenkarspel, Enkhuizen, Wieringen, Wieringenmeer, Medenblik, Koggenland, Alkmaar, Graft-De Rijp en Langedijk met Art.1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord de campagne Discriminee!. Samen zeggen zij nee! tegen discriminatie!

Discriminee! wil mensen activeren om in hun buurt, op school, werk, bij sport en andere vrijetijdsbesteding nee! te zeggen tegen discriminatie. Kijk niet weg als je getuige bent van discriminatie, van iemand die buitengesloten wordt omdat diegene te oud, te vrouwelijk, te homoseksueel, te allochtoon of te gehandicapt is. Wij roepen mensen op om te laten weten dat ze dat niet accepteren!

Daarnaast worden ook de lokale politici en bestuurders opgeroepen om nee! te zeggen. Zij worden gevraagd om binnen hun netwerk mensen te roepen om zich aan te sluiten bij Discriminee!. Ook op Facebook, Hyves en Twitter wordt iedereen opgeroepen zich aan te sluiten bij de campagne, en zo de 'nee'! tegen discriminatie breed over het web te verspreiden.

Op www.discriminee.nl staan per 13 september 2012 de geplande activiteiten, is allerlei materiaal verkrijgbaar en staan voorbeelden hoe je zelf actief mee kunt doen met Discriminee!. Meedoen kan variëren van simpelweg een poster uitprinten en voor het raam te hangen, tot bijeenkomsten op je eigen school of vereniging organiseren waarbij de medewerkers van Art.1 NHN langskomen voor een leuke gastles of een interessante voorlichting. Geen opgeheven vingertje maar gewoon wij, die samen gaan voor een samenleving waarin iedereen zichzelf mag zijn!

Geplande activiteiten:


- 13 september Alkmaar : Presentatie van http://www.discriminee.nl/ voorafgaand aan de vergadering van de Commissie Samenleving, stadhuis Langestraat 97, aanvang 19.00 uur. Alkmaar staat bij deze bijeenkomst stil bij het belang van het onderkennen van vooroordelen, van het kennisnemen van elkaars verschillen en overeenkomsten.


- 24 september tot 9 oktober West-Friesland: Roze weken West-Friesland (http://www.rozenetwerk.nl/). Discriminee!. neemt enquête af bij de bezoekers over hun veiligheidsbeleving in de woon- en werkomgeving en in hun vrijetijdsbesteding (zie ook 30 november)


- Uiterlijk 1 oktober hebben alle wethouders de maatschappelijke organisaties in hun gemeenten gevraagd om deel te nemen aan Discriminee!.


- Presentatie specifieke poster voor sportverenigingen met medewerking van AZ, specifieke poster uitgangsleven met medewerking van Victorie, specifieke poster voor scholen met medewerking van SGS Jan Arentsz Langedijk. Data moeten nog gepland worden begin oktober.


- 7 t/m 11 november Noordkop: Mensen met een beperking worden in de Noordkop actief uitgenodigd om melding te maken van uitsluiting bij vervoer, arbeid, onderwijs en maatschappelijke participatie. Wij presenteren dan ook een folder die burgers oproept om alerter te zijn tegen aansluiting van mensen met een beperking.


- 30 november Schagen: Presentatie van de uitkomsten van de enquête veiligheidsbeleving in Noord-Holland bij mensen met een niet heteroseksuele geaardheid.


- September t/m december Wieringenmeer vraagt scholen een bijeenkomst te plannen rond Discriminatie met behulp van de voorlichters van Art.1 NHN.


- Gepland: Debat met verschillende geloofsgemeenschappen in Alkmaar over hoe zij ook elkaar uitsluiten.

De agenda zal verder worden bijgehouden op http://www.discriminee.nl/.