Gemeente De Wolden


Persbericht




Zuidwolde, 13 september 2011





Kwaliteit dienstverlening De Wolden goed voor ondernemerschap


Ondernemers in De Wolden ervaren relatief lage administratieve lasten en een hoge kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening. Hiermee stimuleert en versterkt de gemeente het ondernemerschap. De Wolden behoort hiermee tot de best scorende gemeenten van Noord Nederland. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek onder ondernemers, uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met de Universiteiten van Antwerpen, Utrecht en Tilburg.

De Universiteiten tonen met dit onderzoek aan dat hoge administratieve lasten en een slechte dienstverlening de bedrijfsprestaties doen verminderen. Een goede dienstverlening echter versterkt de concurrentiepositie, het ondernemerschap en het innovatief vermogen van een bedrijf.
Wethouder Jan ten Kate: "De verbetering van de dienstverlening aan ondernemers en het stimuleren van het ondernemersklimaat staan hoog op de prioriteitenlijst van onze gemeente. Voor De Wolden is deze beoordeling een stimulans om op de goede weg door te gaan".


Maatregelen ter verbetering Woldens ondernemersklimaat

Op diverse manieren probeert De Wolden de economie te versterken. Zo heeft de gemeente vorig jaar met het ondernemersplatform en MKB-Nederland afdeling Noord afspraken gemaakt. Deze afspraken zijn vastgelegd in een 'Ondernemersakkoord'. Er is bijvoorbeeld een nieuwe werkwijze met betrekking tot vergunningverlening en handhaving. De gemeente begeleidt ondernemers beter bij het aanvragen van een vergunning. Hiervoor is de Gemeentewinkel uitgebreid met zogeheten casemanagers.

Dit najaar start een nieuwe bedrijvencontactfunctionaris bij de gemeente. Zij is het aanspreekpunt voor ondernemers. Ook stimuleert de gemeente ondernemers die zich willen vestigen in vrijkomende agrarische gebouwen met soepele regelgeving. Zo blijft De Wolden vitaal.


Meer informatie

Het onderzoeksrapport is te lezen op www.vno-ncwnoord.nl onder de rubriek publicaties.