Gemeente Apeldoorn

13-9-2011

Meerjarenprogrammabegroting: tijdelijke OZB-verhoging onvermijdelijk

Burgemeester en wethouders hebben de meerjarenprogrammabegroting (MPB) voor de periode van 2012 tot en met 2015 aangeboden aan de gemeenteraad. De MPB is een uitwerking van de uitkomsten van de Voorjaarsnota. Omdat zonder aanvullende maatregelen het begrotingstekort in 2012 op E 18 miljoen zou uitkomen, moet op korte termijn de reservepositie worden verbeterd. Het college stelt daarom voor om de OZB in 2012 extra te verhogen.

Hoofdboodschap van de MPB is dat de financiële positie van Apeldoorn zorgelijk blijft. De reservepositie is onvoldoende, er zijn nog veel onzekerheden waar het gaat om rijksmaatregelen en de risico's van de grondexploitatie. Het college werkt daarom met deze MPB aan een stringenter financieel beleid. Daarbij valt te denken aan: . Niet alleen sturen op een structureel sluitende begroting, ook tekorten in tussenliggende jaren worden niet meer geaccepteerd . Het college wil voorkomen dat lasten naar de toekomst worden doorgeschoven . Bezuinigingen moeten realistisch en realiseerbaar zijn. . Voordelen niet omzetten in bestedingen of verlagen van bezuinigingstaakstellingen maar toevoegen aan de algemene reserve. . Terughoudendheid bij nieuwe projecten

Op 15 september presenteert het college het plan van aanpak over de organisatieverandering. In dat kader ziet het college mogelijkheden om in de komende jaren extra bezuinigingen op de bedrijfsvoering te realiseren. Die worden gebruikt om deze OZB-verhoging te compenseren. De extra OZB-verhoging is dus een tijdelijke maatregel.

Einde persbericht