Politie Limburg-Noord

Gecombineerde controle Limburgse Verkeershandhavingsteams in Venray


Datum: 13-09-2011
Tijd bericht: 16:18
Plaats: Venray

De Verkeershandhavingsteams van de politie Limburg-Noord en Limburg-Zuid hebben een gezamenlijke controle uitgevoerd. In de omgeving van de Zuidsingel in Venray werd dinsdag 13 september van 10.00 tot 14.30 uur een bromfietscontrole opgezet. Naast de controle op brom- en snorfietsers werd ook bekeurend opgetreden voor het niet dragen van de autogordel en niet handsfree bellen.

Op momenten dat er minder aanvoer van bromfietsers was, werden ook automobilisten aan een algemene controle onderworpen. Brom- en snorfietsen werden op de rollentestbank gecontroleerd op hun constructiesnelheid en remmen en banden kregen een controle. Ook moesten de bestuurders hun rijbewijs, kentekenbewijs en verzekeringspapieren tonen.

Er werden 40 brom- en snorfietsers door de controle geloodst. Van al deze voertuigen bleken vier snorfietsers een te hoog vermogen te hebben, met als hoogste snelheid 48 km/u. Eénmaal werd bekeurd voor een losse kinband van de helm. Eénmaal voor het niet hebben van een verzekering voor de bromfiets Tweemaal voor het rijden zonder rijbewijs AM en driemaal voor het niet op eerste vordering tonen van het rijbewijs.

Bij de automobilisten werd 27 maal geverbaliseerd voor het niet dragen van de autogordel, zeven maal voor niet handsfree bellen, en éénmaal voor een vervallen APK-keuring.

Een bijzondere en in Nederland unieke samenwerking door regionale verkeershandhavingsteams is de samenwerking tussen de politieregio's in Limburg. Vanaf 2005 wordt door beide teams regelmatig daadwerkelijk samengewerkt in de uitvoering. De teams voeren samen controles uit door de hele provincie Limburg, als gevolg van de verdergaande samenwerking die door beide teams is overeen-gekomen. Het Verkeershandhavingsteam (VHT) controleert op het dragen van de helm, het dragen van de gordel, rijden door rood licht, rijden onder invloed en te hard rijden. Ook handheld bellen en verlichting wordt in de controles meegenomen. Dagelijks wordt op gevaarlijke plekken (de zogenoemde 'black-spots') en gevaarlijke weggedeelten gecontroleerd door de politiemensen van het VHT. Deze speciale eenheid is opgeleid om genoemde speerpunten te controleren.