Hertie School publiceert onderzoek naar Europese impact fusie tussen Deutsche Börse AG en NYSE Euronext

Persbericht van PR Newswire

BERLIJN, September 13, 2011 /PRNewswire/ --

De Hertie School of Governance publiceert vandaag een onderzoek van prof. dr. Henrik Enderlein over de impact van de fusie tussen Deutsche Börse AG en NYSE Euronext. Henrik Enderlein, tussen 2001 en 2003 econoom bij de Europese Centrale Bank te Frankfurt, is zowel professor politieke economie als expert op het gebied van Europees economisch beleid en internationale financiële markten. Het onderzoek stelt vast dat de fusie een kans is voor Europa om de structuur van zijn financiële markt te versterken en om de opgelopen achterstand ten opzichte van andere financiële centra in te lopen. De fusie ondersteunt echter vooral pogingen tot het opzetten van wet- en regelgeving om de stabiliteit en transparantie te verhogen, inclusief het verder consolideren van de gefragmenteerde Europese markt. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Deutsche Börse AG.

1. Boost voor de concurrentiepositie van de eurolanden

Beurzen zijn van groot belang voor de financiële centra waarin zij gevestigd zijn, dankzij toegang tot de kapitaalmarkt en internationaal erkende merken. De wereldwijde concurrentiepositie van Europa is de afgelopen jaren verslechterd. Volgens de Global Financial Centres Index, is Frankfurt tussen 2007 en 2011 van de 10e naar de 14e plaats gezakt in de globale ranking. Parijs zakte van de 11e naar de 20e plaats. In sommige gevallen maakten Aziatische handelscentra, zoals Hong Kong, Singapore, Tokyo en Shanghai, in dezelfde periode grote sprongen voorwaarts, waarmee zij vele Europese centra voorbij zijn gestreefd. Volgens de auteur kan een gefuseerde trans-Atlantische beurs een wereldwijd merk creëren en toegang tot de wereldwijde markt bieden aan een groot aantal Europese beurzen. Dit kan de sterk gefragmenteerde Europese markt consolideren en zal daarom de posities van de financiële centra in kwestie in de wereld versterken in plaats van verzwakken. "Om wereldwijd relevant te blijven," zegt Enderlein, "moeten de Europese markten zichzelf als een eenheid zien. Als alles bij het oude blijft, betwijfel ik of ze concurrerend kunnen blijven."

2. Verbeterde stabiliteit op de financiële marketen en internationale wettelijke samenwerking

Bijna 90 procent van de globale handel in derivaten vindt nu plaats buiten gereguleerde beursplatformen. Beperkt wettelijk bereik, een gebrek aan collateralisatie en te weinig transparantie leveren dus mogelijke risico's op. Een transnationaal, geïntegreerd en gereguleerd platform voor de handel en aftermarket-handel is, volgens de auteur, een goed infrastructureel antwoord op de instabiliteit op de financiële markten die grotendeels is veroorzaakt door ongereguleerde derivatenhandel buiten de beurzen om. De geplande fusie tussen Deutsche Börse en NYSE Euronext kan mogelijk bijdragen aan het voldoen aan een van de belangrijkste eisen van de Europese Centrale Bank: de realisatie van een sterke centrale tegenhanger met verplicht risicomanagement onder toezicht van de eurolanden. Een trans-Atlantische fusie kan ook bijdragen aan een nauwere samenwerking tussen Europese en Amerikaanse toezichthouders. De combinatie zou daarom de samenwerking tussen toezichthouders versterken, stelt de auteur, en zou een "race to the bottom" helpen voorkomen. Enderlein: "We kunnen blijven toekijken hoe transacties op aandelenmarkten verplaatsen naar ongereguleerde 'donkere hoekjes', of we kunnen samenwerken met de wereldwijde marktleider om heldere standaarden op te stellen aan beide kanten van de Atlantische Oceaan en zo de stabiliteit van de financiële markt significant verhogen."

3. Meer integratie op de financiële markt, lagere kosten en harmonisatie

Vanwege de relatief hoge kosten voor transacties rondom internationale obligaties vragen mensen al jarenlang om meer consolidatie van Europese handelscentra. De auteurs zijn van mening dat het plan dat men nu voor ogen heeft, voor een pan-Europese en trans-Atlantische beurs, verder kan bijdragen aan dit soort consolidatie om zo het functioneren van de Europese financiële markten te verbeteren. Integratie tussen de twee platformen belooft meer schaalvoordeel wat leidt tot verdere afname van kosten en zorgt voor meer liquiditeit voor cliënten, vooral in de snelgroeiende sector van grensoverschrijdende handel.

Enderlein roept beleidsmakers en toezichthouders op om naar het grotere geheel te kijken bij het beoordelen van de fusie en om de overall impact op de Europese markt te allen tijde in het achterhoofd te houden.

De studie 'De economische impact van de Deutsche Börse-NYSE Euronext fusie op de Europese financiële markten" en twee illustratieve grafieken zijn beschikbaar op:

http://www.hertie-school.org/enderlein/mergerstudy

De Hertie School of Governance in Berlijn is een internationaal 'centre of excellence' gericht op onderwijs en onderzoek dat studenten voorbereidt op leiderschapsposities bij de overheid, bij bedrijven en bij maatschappelijke organisaties. Het is een internationaal rekruterende faculteit met een outlook en onderzoek en onderwijs van interdisciplinaire aard. Het biedt analytisch uitdagende en praktijkgerichte opleidingen op het gebied van governance, beleidsanalyse, management en leiderschap en helpt studenten om intellectueel te bloeien in een professionele, onderzoeksgerichte omgeving, gekenmerkt door publiek debat en betrokkenheid. De School is gesticht in 2003 als een project van de Hertie Foundation, die nog steeds de belangrijkste partner is.

Contact:

Regine Kreitz, Hoofd Communicatie, Tel.: +49(0)30-259-219-113, Fax: +49(0)30-259-219-444, e-mail: pressoffice@hertie-school.org

Hertie School of Governance

CONTACT: .