Gemeente Loppersum

Opnieuw veel belangstelling voor open Monumentendag in gemeente Loppersum

Â

Bijna dertig monumenten in de gemeente Loppersum waren op 10 en 11 september open voor het publiek. Mede dankzij het fraaie weer was er sprake van meer dan duizend bezoeken. Dat was bijna twee keer zo veel als vorig jaar. Het thema was dit jaar Nieuw gebruik - Oud gebouw en ging over herbestemming van monumenten.

De gemeente bedankt alle beheerders van monumenten en andere vrijwilligers voor hun inzet. Zonder hen was het niet mogelijk om Open Monumentendag tot dit succes te maken.

Â

Speerpunten

Op enkele plaatsen waren activiteiten in en rondom het monument georganiseerd. Zo trok de opening van de dierenweide en een expositie op Ewsum zeer veel publiek van jong tot oud. De ruim 150 bezoekers van de Asingapoort werden verrast met een fraaie tentoonstelling van Jan F. Bogema. De begraafplaats in Stedum, met als bijzonderheid een historische act, telde ruim 200 bezoekers. De markt bij molen De Störmvogel in Loppersum en de Torenmarkt in Westeremden trokken ook veel belangstellenden. Het bezoek aan de monumentale kerken wisselde, maar in Zeerijp was de beheerder van de Jacobuskerk zeer te spreken over de bijna 130 bezoekers.

Â

Klassendag

Op vrijdag 9 september was de Open Monumenten Klassendag. De hoogste groepen van zeven basisscholen in de gemeente Loppersum maakten kennis met een monument. Op school kregen ze een les over monumenten en daarna bezochten ze onder leiding van een gids een monument in de buurt. Doel hiervan is om de jeugd vertrouwd te maken met de term en betekenis van een monument in hun eigen omgeving. Tijdens het bezoek ontdekten de leerlingen de bijzonderheden van het monument. Burgemeester en wethouders van de gemeente Loppersum haakten aan bij deze bezoeken van de scholen om zo hun interesse en belangstelling bij de Open Monumentendag te tonen.

Â

Â

Bijlage: foto Borgterrein Ewsum en Torenmarkt Westeremden

Â

Â


* Torenmarkt2011.JPG

* Ewsum2011.JPG