Groen!

Splitsing BHV: dialoog heeft het gehaald op het cynisme

door Wouter Van Besien (Groen!) op 15 september 2011 in "Staatshervorming"

Vandaag hebben de acht onderhandelende partijen BHV gesplitst, een belangrijk eerste deelakkoord in het kader van de zesde staatshervorming. âDe dialoog heeft het gehaald op het cynisme,â aldus een tevreden Groen! voorzitter Wouter Van Besien: âDit wekt de hoop op spoedige doorbraken voor de andere onderdelen om dan eindelijk de socio-economische, ecologische en financiële uitdagingen te kunnen aanpakken.â

Na jaren gebakkelei over de splitsing van de kieskring BHV, is er vandaag eindelijk een akkoord voor de communautaire splijtzwam die al ruim 40 jaar voor spanningen zorgt in ons land. Dit is een belangrijke eerste stap richting communautaire pacificatie.

Groen! voorzitter Wouter Van Besien: "Onder impuls van onder meer de groenen werd vandaag ook besloten om de Senaat fundamenteel te hervormen tot een niet-permanent orgaan, en om de Brusselse structuren te vereenvoudigen. Dat zijn twee belangrijke hervormingen die besturen in ons land makkelijker en efficiënter zullen maken."

Het akkoord verankert een betere samenwerking tussen de deelstaten in de grondwet. Zij zullen elkaar regelmatig ontmoeten in de hervormde Senaat van de deelstaten. De gewesten zullen ook in een duidelijke structuur kunnen samenwerken rond de ontwikkeling van de Brusselse metropool.

"Ik ben blij dat we vandaag eindelijk tot dit akkoord gekomen zijn. Dit kan de onderhandelingen een boost geven zodat we nu snel ook een akkoord bereiken over de andere punten van de staatshervorming: financieringswet, bevoegdheidsoverdrachten en politieke ethiek," aldus nog Van Besien.

IFRAME:
//www.facebook.com/plugins/like.php?app_id=169061069839515&href=http%3A %2F%2Fgroen.be%2Factualiteit%2FPersbericht-splitsing-bhv-dialoog-heeft- het-gehaald-op-het-cynisme_2316.aspx&send=false&layout=standard&width=4 50&show_faces=true&action=like&colorscheme=light&font&height=80

Contact: Wouter Van Besien -