Concept voor troonrede gelekt, maakt kabinet omslag?


GRONINGEN, 20110915 -- De troonrede die aanstaande dinsdag zal worden uitgesproken, kan wel eens een heel andere boodschap bevatten dan algemeen wordt verwacht. Dat zegt de redactie van Duurzaamnieuws.nl, die onverwacht een concepttekst in handen kreeg. De herkomst van de tekst is onduidelijk.

Geen harde bezuinigingen, maar bezinning lijken de uitgangspunten van het beleid te worden. Wat te denken van een passage als:

“De genomen maatregelen hebben echter niet tot een stabilisering van de economie geleid. Willen wij een krachtig antwoord op de crisis geven, dan is een drastische koerswijziging noodzakelijk. Het kabinet ziet dat nu in.”

Verderop in de tekst staat:

“Het kabinet zal haar politiek van confrontatie met de samenleving vervangen door een politiek van intensieve samenwerking. Het zal daartoe sterk inzetten op het sluiten van een maatschappelijk contract met alle geledingen van de samenleving,….”

De herkomst van het document is niet duidelijk. Afgaande op de formulering en de behandelde onderwerpen kan het om een versie gaan die dicht bij een definitief document komt.

Een verklaring voor de ommezwaai die uit de tekst spreekt kan mogelijk worden gevonden in een strategische keuze van de coalitie, om de gedoogsteun van de PVV in te ruilen voor de steun van links.

De redactie van Duurzaamnieuws.nl heeft er voor gekozen om het document in zijn geheel openbaar te maken, zonder verder commentaar of speculatie. Het is te vinden op
www.duurzaamnieuws.nl