Foekje Dillema niet naar seksetest


DEN HAAG, 20110915 -- Enkele dagen voor haar schorsing heeft hardloopster Foekje Dillema zich afgeschreven voor de geslachtskeuring. Dat blijkt uit de notulen van het KNAU-bestuur van zaterdag 8 juli 1950. Het bestuur besluit dat een van de leden contact met haar gaat opnemen hierover. Op 13 juli wordt Dillema voor het leven geschorst. De notulen zijn in handen gesteld van Dillema-biograaf Max Dohle.

Op zaterdag 8 juli 1950 is er een gezamenlijke vergadering van het KNAU-bestuur en de Technische Commissie. De notulen zijn aangetroffen in de nalatenschap van oud-bestuurslid Bart Kappenburg. Foekje 'heeft afgeschreven voor de keuring'. Op de agenda van de bestuursvergaderingvergadering staat deze weigering van Dillema. Normaal gesproken heeft zo'n weigering een schorsing tot gevolg. Foekje krijgt mogelijk nog een kans.

De weigering wordt - mogelijk doelbewust - gelekt naar de Britse krant Daily Mirror. De Britse krant kopt: Dutch girl refuses sex test. De Telegraaf meldt op haar beurt over een tijdelijke schorsing van Dillema’s rivale Sylvia Cheeseman. Is er sprake van uitwisseling van berichten. Een dergelijk bericht over Foekje in de Nederlandse pers was immers not done. Via Engeland kon het wel. 

Het KNAU-bestuur besluit op 8 juli dat een van de leden - Tonnis de Vries - contact zal opnemen met Dillema. De Vries is haar trainer in het nationale team. Wat is er gebeurd tussen 8 juli en 13 juli? Foekje bleef in elk geval gewoon wedstrijden lopen, op zondag 9 en zelfs nog op 12 juli. Heeft De Vries haar nog kunnen overhalen? Is Foekje wel gekeurd? Dat moet dan allemaal heel snel zijn georganiseerd. De afzegging van Dillema is opmerkelijk: het was immers de meest uitgelezen mogelijkheid voor haar om aan te tonen dat ze vrouw was. Maar Dillema besluit niet te gaan. Zij moet geweten hebben dat een weigering een schorsing tot gevolg had.

De KNAU heeft na de schorsing van Dillema alleen nog laten weten dat Foekje voorlopig rust moet houden op verzoek van de medische commissie. Dat was een gebruikelijke gang van zaken bij dergelijke schorsingen. De KNAU is vervolgens niet meer teruggekomen op deze zaak. Er zijn ook nooit meer vragen gesteld. Het jaarverslag van 1950 meldt ook niets meer over de belangrijkste 200 meterloopster van 1950.