Helikopter onderzoekt waterhuishouding en bodemopbouw

Publicatiedatum : 14 september 2011

Wat is het effect van de klimaatveranderingen op de waterhuishouding van de Noord-Hollandse kust? Waar gaat zout water over in zoet water? Deze en meer onderzoeksvragen willen PWN en HHNK beantwoorden door middel van bodemonderzoek, dat wordt uitgevoerd door een helikopter.

Met speciale meetapparatuur (een soort radar) brengt de helikopter de opbouw van de ondergrond en het evenwicht tussen het zoute zeewater en het zoete grondwater in kaart. De helikopter vliegt op donderdagmiddag 15 september a.s. laag over de duinen, de kust en een stukje polder tussen Wijk aan Zee en Schoorl. Met speciale meetapparatuur (een soort radar) brengt de helikopter de opbouw van de ondergrond en het evenwicht tussen het zoute zeewater en het zoete grondwater in kaart. Op ons verzoek vinden er ook metingen plaats boven de Hondsbossche Zeewering. De onderzoeksgegevens leveren een inzicht in de bodemopbouw bij de dijk en komen van pas bij de versterking van de Zwakke Schakel de Hondsbossche en Pettemer Zeewering.

De metingen worden uitgevoerd door het Deense bedrijf SkyTEM in samenwerking met de Universiteit van Aarhus, Denemarken. De helikopter vliegt niet boven bewoond gebied.

Meer informatie kunt u vinden op www.pwn.nl/skytem of op Twitter @pwnwaternatuur.