Gemeente Rotterdam

staat van rotterdamse binnenstad in binnenstadsmonitor 2011

15 september 2011 | Bestuursdienst | persbericht

Meer optimisme over ontwikkeling Binnenstad.

De Rotterdamse binnenstad telt meer inwoners en meer werknemers dan het afgelopen jaar. In tegenstelling tot 2008 zijn er iets minder bezoekers, terwijl het aantal hotelovernachtingen daarentegen met 10% is gestegen. Deze gegevens staan in de Binnenstadsmonitor 2011 die 15 september wordt gepresenteerd.

De Binnenstadsmonitor wordt iedere twee jaar opgesteld door het Centrum voor Onderzoek en Statistiek in opdracht van de gemeente Rotterdam. Het geeft inzicht in de ontwikkelingen in de Rotterdamse binnenstad. De in de monitor opgenomen onderwerpen zijn afkomstig uit het `Programmaplan Binnenstad 2010 - 2014' van de gemeente Rotterdam.

In de vorige collegeperiode is een start gemaakt met de ruimtelijke, economische ontwikkeling van de binnenstad. In aanvulling hierop legt het huidige college het accent op de ontmoetingsfunctie van de binnenstad. De levendigheid, gastvrijheid en de kwaliteit van zowel beschikbare ruimte als verblijfsklimaat. De Rotterdamse binnenstad als een "Citylounge" voor zowel bewoners, werknemers als bezoekers. Rotterdam werkt aan een aantrekkelijke binnenstad met uitstraling en sfeer waar je gastvrij ontvangen wordt en gemakkelijk de mooie plekjes vindt. Het hart van de stad maakt nu en de komende jaren een complete verandering door naar een plek waar wonen, werken en vrije tijd samenkomen. De stad zet in op kwaliteit van de openbare ruimte, een aantrekkelijk woonaanbod, het stimuleren van ondernemerschap, goede bereikbaarheid en een compleet aanbod van winkels, horeca en culturele voorzieningen.

Binnenstadsmonitor 2011
Op 1 januari 2011 telde de binnenstad 31.835 inwoners. Dit is ten opzichte van 2009 met 4,2% gestegen. Ook wat betreft het aantal woningen is in de binnenstad een stijging zichtbaar naar in totaal 17.852 woningen. Hiervan bedraagt de gemiddelde WOZ-waarde EUR 191.000.

Op 1 januari 2011 werkten 80.350 personen in de binnenstad, 3% meer dan in 2009. In het medisch cluster steeg in de periode 2009 - 2011 het aantal werknemers zelfs met 8%, bij de creatieve sector 11%. Het geschatte aantal bezoekers bedroeg in 2010 voor het kernwinkelgebied 533.000 mensen per week. Ten opzichte van 2008 is dit een daling van 5%. Winkelen voor plezier is de belangrijkste reden voor bezoekers om naar de binnenstad van Rotterdam te komen.

In 2010 trokken de drukst bezochte attracties en evenementen in de binnenstad bijna 4,9 miljoen bezoeken. De groei van het aantal hotelbedden in Rotterdam in de periode 2006 - 2010 is 30%, terwijl de landelijke trend 10% is. Het aantal hotelovernachtingen is in deze periode met 13% gestegen. Bijna de helft van het aantal overnachtingen wordt gerealiseerd door buitenlandse gasten. De groei van het aantal overnachtingen komt vooral door Nederlandse gasten.

De Rotterdammer geeft de binnenstad als geheel een gemiddeld rapportcijfer van 6,7. Het Rotterdamse cultuuraanbod wordt gewaardeerd met een 7.0. Opvallend is dat 40% van alle Rotterdammers minimaal één keer per week de binnenstad bezoekt, een kwart doet dat bijna nooit.

Optimisme
De Binnenstadsmonitor geeft aanleiding tot optimisme. De afgelopen periode zijn de eerste buitenruimteprojecten opgeleverd zoals Westerkade, Leuvehoofd en Binnenwegplein. De herinrichting van grote projecten als Lijnbaan, Weena en Boompjeskade is van start gegaan. In het tweede deel van deze collegeperiode (2012 - 2014) worden veel grote projecten afgerond. Het Centraal Station inclusief metro, parkeergarage, heringericht Stationsplein en Kruisplein zijn dan gereed.

Ook worden een aantal bouwprojecten opgeleverd in het Lijnbaankwartier: Calypso, B-Tower en de Karel Doorman en 100Hoog in het Wijnhavenkwartier. Ook de oplevering van grote projecten als de Markthal, de Rotterdam, en het nieuwe Erasmus MC staan dan gepland. Ondanks de crisis is de constatering dat er nog steeds veel projectontwikkelaars zijn, die willen investeren in nieuwe projecten in de binnenstad. De planontwikkeling voor onder meer Forum Rotterdam, de Spinoza en Post Rotterdam zijn in volle gang.

In gebieden als Central District Rotterdam en Hoboken heeft de gemeente al samenwerkingsverbanden met marktpartijen. In 2011 is eenzelfde ontwikkeling gestart voor de Lijnbaan en Coolsingel met als resultaat het Platform Lijnbaankwartier en de Coolsingelclub.

Wethouder Alexandra van Huffelen: "Naast de inzet van de gemeente gebeurt veel dankzij de eigen kracht van bewoners, bedrijven en instellingen. Om de Citylounge te bereiken moeten partijen in de stad echt samen aan de slag. Meer levendigheid op straat, mooiere plinten, betere winkels, meer werkgelegenheid, het zijn allemaal activiteiten waar marktpartijen ook aan zet zijn."

Aanvullende informatie

Binnenstadsmonitor 2011

Seminar
De gemeente Rotterdam houdt op 15 september een seminar over de ontwikkelingen in de binnenstad om te inventariseren wat bewoners, bedrijven en instellingen samen met gemeente kunnen doen om te komen tot een nog aantrekkelijkere, levendige en gastvrije binnenstad.