Gemeente Laarbeek


Participatieonderzoek Laarbeek

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is erop gericht dat zoveel mogelijk mensen zolang mogelijk kunnen blijven deelnemen aan de samenleving. De gemeente is hiervoor verantwoordelijk omdat zij het dichtst bij de burgers staat.
Daarom heeft de gemeente een participatieonderzoek gehouden onder volwassen burgers van Laarbeek. De gemeente wil graag weten hoe mensen meedoen in de gemeente, welke belemmeringen men ervaart en hoe men oordeelt over het gemeentelijk aanbod. U kunt daarbij denken aan deelname aan het verenigingsleven, het vrijwilligerswerk maar ook buurtactiviteiten en het hebben van sociale contacten. Een groot deel van de burgers die zijn aangeschreven, hebben het enquêteformulier ingevuld en teruggestuurd. De bevindingen zijn inmiddels vastgelegd in een rapport en uitgesplitst in de vier kernen.

Actief Laarbeek

De algemene conclusie uit het rapport is dat Laarbeek een bovengemiddelde participatie kent. Het is opvallend dat de jongste leeftijdscategorie 18 t/m 26 jaar daarbij relatief hoog scoort. De 75-plussers, mensen met een hoge mate van beperking, alleenstaanden en eenoudergezinnen halen een lagere participatiescore. De gemeente kent daarnaast een relatief lage mate van eenzaamheid. Ook worden er in mindere mate belemmeringen ondervonden die participatie in de weg staan. Deelname aan verschillende vormen van participatie is bovengemiddeld en Laarbeek kent met name een actief verenigingsleven. Het valt op dat in Mariahout meer vrijwilligerswerk wordt gedaan en er meer mensen actief zijn in het verenigingsleven dan in de overige kernen. Beek en Donk scoort hierin het laagst. Ook komen recreatieve participatie en buurtparticipatie het sterkst voor in Mariahout. Mantelzorg geven is in Aarle-Rixtel in hogere mate een vanzelfsprekendheid dan in Beek en Donk. Aarle-Rixtel scoort daarentegen het laagst wat betreft recreatieve participatie en buurtparticipatie.

Het rapport schetst een beeld van een gemeente die zich actief inzet om participatie te bevorderen.

Het volledige rapport kunt u inkijken of hieronder downloaden.

Rapport Participatieonderzoek 2010 download

De gemeente wil alle deelnemers aan het onderzoek van harte bedanken voor hun medewerking.

Proclaimer Privacy statement
Gemeente Laarbeek | Koppelstraat 37 | Beek en Donk | T 0492 469 700 | E gemeente@laarbeek.nl