Politie Zaanstreek-waterland

Rooidag

Zaandam, 15-09-2011 o In de strijd tegen hennep heeft de politie van Zaandam afgelopen dinsdag weer een rooidag gehouden.

Agenten bezochten vijf adressen waar mogelijk een plantage gevestigd zou zijn. Op één adres bleek de politie over foutieve informatie te beschikken, in twee andere gevallen werden inwerking zijnde plantages aangetroffen. Op de laatste twee adressen werd wel een plantage aangetroffen, maar waren de planten al geoogst. In totaal zijn 608 planten inbeslaggenomen en vijf personen aangehouden. Ook alle aangetroffen apparatuur is in beslaggenomen. Zowel de planten als de apparatuur is vernietigd.

In een bedrijfspand aan de Sluispolderweg zou volgens een anonieme bron een plantage aanwezig zijn. Maar toen de agenten de loods binnen gingen, was daar geen spoor van te vinden.
In een bedrijfspand aan de Zuiddijk en in een woning aan de Pinksterbloemweg werd een plantage aangetroffen die kort daarvoor was geoogst. Agenten hebben de aangetroffen apparatuur in beslaggenomen. In beide gevallen was sprake van diefstal stroom. Een 29-jarige vrouw uit Amsterdam werd op de Zuiddijk aangehouden en is voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Op de Zuiddijk was ruimte voor ongeveer 70 planten en in de woning aan de Pinksterbloemweg voor ongeveer 270.

Verder zijn invallen gedaan in een woning aan de Czarinastraat en aan de Zuidervaart. In beiden gevallen werd een inwerkingzijnde plantage aangetroffen. Op de Czarinastraat werden 305 planten aangetroffen en in beslaggenomen. Een 32-jarige man zonder vaste woon of verblijfplaats was ook in de woning aanwezig en is aangehouden. Op de Zuidervaart stonden 303 planten in bloei. Een 46-jarige vrouw, een 43-jarige man en een 18-jarige man (allen uit Zaandam) zijn aangehouden. Bij beide plantages was sprake van diefstal stroom.

In het kader van het vernieuwde Hennepconvenant zal de gemeente Zaanstad de verdachten bestuursrechtelijk aanpakken. Dit houdt in dat de kosten voor het ruimen van een hennepplantage teruggevorderd kunnen worden bij diegene die woonachtig is op dat adres. Daarnaast zullen de verdachten strafrechtelijk worden vervolgd.