GroenLinks garantie van kabinet Grote tekst

PGB-houders krijgen geen enkele garantie van kabinet

Donderdag 15 september 2011, 15:48u - Jolande Sap
* gezondheidszorg

* pgb

* zorg

PGB-houders krijgen geen enkele garantie van kabinet

De vandaag gepresenteerde plannen van het kabinet met het persoonsgebonden budget (PGB) bieden geen garanties op goede zorg en zijn ronduit vaag. GroenLinks wil dat staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten zich houdt aan haar belofte dat mensen dezelfde zorg krijgen in het nieuwe systeem. Verder moet het CPB de plannen doorrekenen. Het kabinet lijkt de belofte te breken dat mensen evenveel zorg houden en op dezelfde manier die zorg moeten krijgen.

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap: "Dit kabinet beloofde dat mensen recht houden op dezelfde zorg. Dat kan deze staatssecretaris nog steeds niet garanderen. Het woord garantie komt niet één keer voor in de brief. Ik wil in het debat vanavond horen dat zij mensen dezelfde zorg garandeert ."

Het kabinet wil bezuinigen en tegelijk ook mensen dezelfde zorg bieden. Een onmogelijke opgave. Met de plannen in de brief blijft het kabinet nog veel te vaag over hoe ze dat gaan doen. Daar kan de politiek niet blind voor tekenen.

Tweede Kamerlid Linda Voortman: "Ik zit al maanden achter de goede cijfers aan, en weer staat dit stuk vol goede bedoelingen en beloftes die niet hard te maken zijn. Ik wil van het gedoe af en het CPB laten oordelen."